Právě tam čeká školáky ředitelské volno v pátek 25. ledna. „Školní jídelna bude v provozu, ale každý, kdo má zájem, si musí oběd přihlásit a následně zaplatit plnou částku," upřesnila Alena Nachlingerová. Ti nejstarší žáci, tedy nad 15 let věku, tak mohou mít oběd za 46 korun.

Dotovaná cena oběda se totiž podle vysvětlení ministerstva školství na dny ředitelského volna nevztahuje. Novela školského zákona totiž  upravuje pouze cenu školního oběda po dobu pobytu dětí ve škole a v době školních prázdnin. „Osobně jsem se ptala na ministerstvu a dozvěděla jsem se, že pokud bude školní jídelna oběd připravovat, tak pouze za plnou cenu," vysvětlila ředitelka Nachlingerová.

Rodiče dětí, především těch na prvním stupni, ale nejsou s takovým postupem spokojeni.  Shodují se na tom, že nemá logiku, protože oni za vyhlášené ředitelské volno nemohou a přitom zaplatí víc.

Škola ale zajistila fungování školní družiny. „Dceru dám  při ředitelském volnu do družiny, jinou možnost nemám, když pracuji," řekla maminka sedmileté Terezky Vanda Chvalová z Prachatic s tím, že tak malé dítě samotné doma nechat nemůže a babičky jsou také zaměstnané. To, že má ale zaplatit za oběd 42 korun, se jí vůbec nelíbí.

Minulý týden vyhlásila ředitelka Lenka Králová volno také v Základní škole v ulici Zlatá stezka. Tam ale strávníci, kteří měli zájem využít školní jídelnu, za oběd zaplatili 56 korun.