Na start pátého ročníku Rábické lyže se postavil  rekordní počet osmatřiceti závodníků v maskách. Bylo možno vidět Asterixe s Obelixem, klauny, indiány, Mexičany, zdravotníky, žirafu, vězně, hastrmany, šumavský šumař s heligonkou a mnoho dalších skvělých masek. Nesmíme zapomenout na květináře, kteří po celé trase rozhazovali přihlížejícím květiny. O další nezapomenutelný zážitek a z našeho pohledu nadlidský výkon se postaral Radek Mráček coby šumavský šumař, který celou trasu závodu odjel na jasankách a přitom stačil hrát na harmoniku a bavit diváky podél celé tratě. Také byl vyhodnocen NEJÚŽASNĚJŠÍM  závodníkem.

Nesmíme opomenout naši drobotinu, začátečnici  šestiletou Amálku Roučkovou a sedmiletou Zuzanku Slancovou, které celou trať bravurně zvládly a v pořádku dorazily do cíle.

Jako každoročně čekaly na závodníky  na trase úkoly, po zvládnutí byli odměněni vždy něčím ostřejším. „Zdravotnice" na trati poskytovaly první pomoc v podobě transfúze, byla dodávána krev – červená ohnivá voda, nebo byla podávána živá vody v podobě zelené ohnivé vody. Těchto procedur byli ušetřeni jen mladiství závodníci.

Na trati také byly často slyšet hlášky „já už nemůzu, počkej na mne",  „já ležím, pojď mě zvednout", „kam tak letíte?" – skutečně ostrý závod.
Na úžasné závodníky čekalo v cíli občerstvení, fotografování a vyhlašování výsledků. Pro všechny závodníky, jako obvykle, byly připraveny ceny, záleželo jen, jak šťastnou ruku měl který závodník při losování cen.

Velice ráda bych poděkovala našim sponzorům, kteří nám každoročně věnují hodnotné ceny. Vážení sponzoři našeho závodu, věřte, že je mě moc líto, že vás nemohu veřejně vyjmenovat. Ale i tak vám všem moc děkujeme, patří vám obrovský dík, je i vaší zásluhou, že se něco tak úžasného koná v naší malé vesničce. Poděkování patří i našemu kamarádovi, komentátorovi Honzovi Daňovi, který celou akci vtipně komentoval, včetně rozhovoru se závodníky. I tobě Honzo patří velký dík.

Celkovým vítězem 5. ročníku Rábické lyže se stal již potřetí Jožka Bernátek, který si přišel pro zlatou medaili a putovní pohár. V patách vítěze se objevil Jarda Novotný a třetí místo uhájil Pavel Chodora. Smolný závod byl pro Jirku Langa, kterému před koncem závodu „vypověděla službu" ski a musel opravovat. Ale přesto doběhl pro bramborovou medaili. Karambolů v podobě „neposlušných" ski bylo více, ale není se čemu divit, tato prkénka mají odslouženo již několik desítek let. Ale na náladě zúčastněných to vůbec nic neubralo.

Skvělý závod, skvělí závodníci, skvělá parta 38 lidí na trati a dalších 5 skvělých organizátorů… Všem moc děkuji přátelé, těším se za rok v Hrabicích opět na viděnou.

Dana Kůsová