Do výběrového řízení, které město vyhlásilo v prosinci loňského roku, se přihlásily dvě firmy. „Jenže jejich nabídka je přibližně půl milionu korun, a to se nám zdá příliš drahé," vysvětlil starosta, proč radní raději výběrové řízení zrušili.
Od pojišťovny město získalo tři sta jeden tisíc korun a Prachatičtí počítali s tím, že za stejné peníze altán následně také opraví. Radní se proto hned na pondělním jednání domluvili, že neprodleně vypíší nové výběrové řízení. „Nelpíme na materiálech, které firmy do své kalkulace uvedly, a doufáme, že otevřené výběrové řízení cenu nakonec sníží," zhodnotil starosta Malý. Upřesnil také, že na konci února by měla být firma už vybraná. „Hned zjara by se pak měla pustit do práce, aby altán stál někdy během května či června," řekl Martin Malý.
Altán ve Štěpánčině parku srovnala se zemí srpnová vichřice. Hned potom ho město nechalo odvézt a slíbilo, že do červnových Slavností Zlaté stezky 2014 bude zase zpátky. Na tom prachatický starosta Martin Malý stále trvá a věří, že se altán podaří opravit.

Altán v parku:
- Altán ve Štěpánčině parku nevydržel nápor větru ve středu 
7. srpna 2013.
- Prachatická radnice nechala altán odvézt a místostarosta Robert Zeman tehdy slíbil, že město nechá dřevěnou stavbu opravit 
a vrátit na původní místo.
- Ještě v srpnu padlo rozhodnutí, že altán vybraná firma opraví
během zimy.
- V srpnu vedení města počítalo 
s částkou přibližně sto tisíc korun.