A jak sama řekla, na školu Marie Eyblová přišla s tím, že dříve nevařila vůbec.
„Asi je jasné, že mladé dívky mají na starosti úplně jiné věci, než doma pomáhat vařit. Ve škole jsem se tak všem tajům kuchařiny musela teprve naučit,“ vyprávěla kuchařka s tím, že začátky určitě nebyly jednoduché.
Děti jsou vděčnější
Začátečníci se nejdříve musejí smířit s horkem, které ke kuchyni rozhodně patří. „A to nebylo vůbec jednoduché, postupem doby jsem si ale zvykla. Vlastně mi ani nic jiného nezbývalo. Nejhorší to ale bylo, a stále je, v létě. V zimě máte výhodu, že se ohřejete, ale v létě to je přesně naopak. A jak tomu v dřívějších letech bylo, učili jsme se vařit hlavně klasická česká jídla,“ řekla Marie Eyblová a upřesnila, že ty samozřejmě museli dobře uvařit i u závěrečných zkoušek.
Své dosavadní zkušenosti získala kuchařka především za několikaleté vaření na základní a v mateřské škole. „Mohu říct, že mnohdy jsou malí strávníci lepší, než ti dospělí. Jsou za jídlo vděčnější a nestěžují si tak, jak to někteří dospělí moc dobře umí,“ s úsměvem vyprávěla Marie Eyblová.
Nejde jen o vaření
Na otázku, zda pro ni byli a jsou lidé jen strávníci, odpovídá kuchařka, že rozhodně ne. Jak sama Marie Eyblová řekla, vztah má téměř ke všem lidem, pro které vaří. „Nejvíc jsem se ale sblížila s dětmi v mateřské školce. Všechny je znám i dnes, kdy už jsou dospělí. A na zážitky, které vám přinesou děti, jen tak nezapomenete, proto na ně dnes i ráda vzpomínám,“ komentovala kuchařka.
A jak to tak bývá, k vaření sem tam patří i nějaké zranění. Často se kuchaři říznou do prstu nebo spálí. „Samozřejmě, že se mi to už mnohokrát také stalo, větší zranění jsem ale naštěstí neměla,“ konstatovala zkušená kuchařka.
Správný kolektiv
Dnes už osmým rokem působí Marie Eyblová v Domově pro seniory v Netolicích jako vrchní kuchařka. A jak zvládá vedoucí pozici, je přísná nadřízená a okřikne někdy své kolegyně?
„Tak to určitě ne, my jsem tady všechny moc dobré kamarádky, a tak se k sobě i navzájem chováme. Když něco potřebuji, požádám je a ony to udělají. A to všechno bez zvýšení hlasu, pokud to tedy není nutné kvůli hluku, který často v kuchyni je,“ tvrdila kuchařka s tím, že jako vedoucí kuchyně má ale o to víc starostí, například musí pravidelně sestavit společně se skladovou účetní jídelníček na další týden a nebo napsat seznam s potřebnými surovinami.
Závěrem Marie Eyblová dodala, že vaření je pro ni zároveň velkým koníčkem. Podle jejích slov tak ráda uvaří všechno, a to samozřejmě i pro její strávníky doma.