Ukončení výroby v Prachaticích včera Deníku potvrdila tisková mluvčí Madety Barbora Daňková. „Firma rozhodně nehodlá zrušit ruční výrobu sýrů Jadel a Akawi. Bude však přesunuta jinam,“ řekla mluvčí. Podle ní chce Madeta ze současných šesti výrobních závodů zachovat v horizontu pěti let tři až čtyři. Přírodní bílé sýry by se v budoucnu měly vyrábět v Jindřichově Hradci nebo v Plané nad Lužnicí. K samotnému přesunu výroby by mělo dojít nejdřív na konci příštího roku. „Rozhodnutí o přesunu výroby padne ve druhé polovině roku 2011 podle hospodářských výsledků roku letošního,“ uvedla Daňková. Prachatická Madeta zaměstnává 136 lidí, a těm chce firma nabídnout práci v jiném závodě. „Stejně jsme to udělali i v případě Strakonic, kde se závod zavřel letos. Zda naši nabídku přijmou, nedokáži odhadnout. Dojíždění pro ně asi bude problém,“ dodala Daňková.

Ukončení výroby začal prověřovat i Úřad práce v Prachaticích. „Naši lidé prověřují signály podobného typu u všech závodů na Prachaticku. V současné době sledujeme Madetu více, než je obvyklé a jsme s nimi v kontaktu,“ řekl zástupce ředitele prachatického úřadu Josef Lácha. Pokud by Madeta chtěla prachatický závod uzavřít a propustit své zaměstnance, musí měsíc předem úřad práce informovat. Nic oficiálního ale Madeta zatím neřekla.