„Pokud by podmínky nedovolily Vltavu splouvat, to znamená, že by hladina v daný den, na který se vodáci zaregistrovali, klesla pod nebo nad limit, bude jim poplatek navrácen. Výška hladiny je vyznačena na vodočetné lati na Soumarském mostě. Výška hladiny pak bude každou hodinu aktualizována na našich webových stránkách,“ upřesňuje k novým pravidlům tisková referentka Jana Zvettlerová.


Národní park se s tímto novým opatřením, které se zřejmě všem vodákům líbit nebude, odvolává mimo jiné i na letitou praxi v jiných parcích ze zahraničí. „Například v Německu je to standardní postup a opatření jsou mimochodem mnohem přísnější než ty, které jsou stanoveny u nás,“ poznamenává Jana Zvettlerová.

Nové opatření parku se nelíbí například provozovateli kempu na Soumarském mostě. „Je to opět další likvidační krok. Není stanovené, kdo bude lodě půjčovat, když začnete z Lenory, na Soumarském mostě budete muset vystoupit a vyřídit poplatek. Ubudou nám zase zákazníci v tábořišti, doby, kdy jezdili na čtrnáct dní, jsou dávno pryč. Navíc ještě teď v květnu se bude splouvat jenom o víkendech, čímž přijdeme i o školní výlety,“ říká za provozovatele Zdeněk Oubrecht. Dodává, že nad 61 centimetrů se hladina vyšplhá opravdu jen málokdy.


„To se mi moc nelíbí. Stačí, že platím za loď, teď bude navíc registrace. Navíc že by v tomto úseku bylo pro vodáky nějaké pohodlí, abych si řekl, že platím za to, to také není,“ říká jeden z vodáků.

Poplatky
Každý zaregistrovaný vodák zaplatí podle věku poplatek za stanovených podmínek hladiny Vltavy:
Dospělý -> 100 korun/osoba den
Děti od 7 – 15 let -> 50korun/dítě den
Děti do 6 let -> bez poplatku