Snad žádné jiné téma nehýbe v posledních týdnech Táborem tolik, jako chystaná stavba věznice na bývalém vojenském letišti Všechov. Hovoří se o ní v hospodách i na sociálních sítích. Valná většina diskutujících má jasno: věznici tady nechceme.

Prostor bývalého letiště si totiž mnozí oblíbili jako místo, kam chodí odpočívat. Obavy mají také z nárůstu trestné činnosti či lidí, kteří by za vězni jezdili na návštěvy. A to jsou jen některé z důvodů, jež se objevily v petici proti stavbě. Rostoucí zájem lidí o podpis petice potvrdila členka petičního výboru Alice Švehlová.

„Ozývají se nám jak lidé, kteří mají zájem petici podepsat, tak i ti, kteří nabízí zřízení dalších petičních míst či chtějí pomoci jinou formou,“ upřesnila. Současný počet petentů nezná, dle jejího odhadu by ale už mohl atakovat hranici dvou tisíc. „Řada podpisových archů je stále ještě mezi lidmi a nesečtena,“ vysvětlila s dovětkem, že při posledním sčítání se dostali na patnáct set podpisů.

V místě označeném červenou tečkou se nachází bývalé vojenské letiště Všechov. Vězeňská služba na něm plánuje postavit věznici.Zdroj: mapy.cz

Během krátké doby tak narostl počet míst, na nichž je možné petici podepsat, na více než dvacítku. Přibyl také malý billboard přímo ve Všechově.

Josef Svoboda z Tábora petici sice zatím nepodepsal, o její existenci ale ví a zvažuje to. „Myslím si, že je možné najít mnohem vhodnější místo, různých bývalých vojenských objektů někde v lesích je snad dost,“ uvedl s dodatkem, že nechápe, proč by měla volba padnout zrovna na Všechov.

Letiště u Všechova.
Stavbu věznice nemá Všechov zdaleka jistou



„Lidé z Tábora by si tam mnohem víc zasloužili třeba podobnou odpočinkovou zónu, jako je na Komoře,“ uzavřel. Té se sice na Všechově Táborští dočkají asi těžko, místo věznice by zde však mohl vyrůst automobilový polygon. Firma Valeo projevila zájem o možnost na něm testovat nové technologie pro osobní auta.

Pozemky pod letištěm ale už vlastní Vězeňská služba a svého plánu se hned tak vzdát nechystá. „Náš záměr postavit v této lokalitě novou věznici stále trvá, se samosprávou se chystáme vstoupit do jednání,“ potvrdila mluvčí Petra Kučerová.
Stavbě věznice totiž stojí v cestě právě samospráva. „Pozemky na letišti jsou v územním plánu vedeny jako pozemky pro dopravní infrastrukturu a jen město to může změnit,“ sdělil starosta Jiří Fišer.

Právě na radnici a zastupitele tak tvůrci petice apelují: neumožněte změnu územního plánu.

Kalich měl vítat návštěvníky Tábora u kruhového objezdu ze sjezdu dálnice.
Kalich na kruháči? Ministerstvo je proti