Zlaté promoci na Pedagogické fakultě JČU se zúčastnil v pátek i Zdeněk Svoboda z Ostravy.Zdroj: Deník/ Jitka Davidová„Studoval jsem přírodopis a základy zemědělské výroby. Na čas studia vzpomínám jako na zlatá šedesátá léta,“ popsal s tím, že napřed byl řadovým kantorem. „Magisterský titul se dostával až později. Říkal jsem si, že budu vzdělávat děti v duchu Komenského. Mimo jiné jsem si dostudoval postgraduál v Praze ze žurnalistiky,“ vzpomínal 74letý Zdeněk Svoboda.

Učitelskou praxi nabyl v Ostravě. „Začal jsem učit na základní škole v šesté až deváté třídě. Bylo málo tělocvikářů, tak jsem si dostudoval brannou výchovu a občanskou nauku. Mezi tím jsem byl na vojně. Pak jsem ale učitelství zabalil. Zlákala mě redakce krajského deníku Nová Svoboda,“ vyprávěl s tím, že v Ostravě byl sportovním redaktorem a novinářem je dodnes.

Pedagogická fakulta uspořádala pro své absolventy Zlatou promoci.
Prožili slavnostní akademický obřad před padesáti lety, nyní se znovu sešli

Nyní však přispívá do odborných měsíčníků. „Píši do tisku Střechy, Fasády, Izolace a Stavebnictví, Interiér,“ komentoval redaktor s tím, že jeden měsíčník vychází v Ostravě a druhý v Hradci Králové. Mimo jiné byl i šéfredaktorem tisku Naše Opavsko.

Moravskoslezský kraj si zamiloval hned po studiích v Budějovicích. „Do Ostravy jsem dostal umístěnku a oženil jsem se tam,“ zmínil rodák z Písku, který přijel do Budějovic po padesáti letech.