Do osmi či deseti let by mohlo českobudějovické Senovážné náměstí dostat docela jinou tvář. Zásluhou města, Alšovy jihočeské galerie a Jihočeského kraje.

Město připravuje podle náměstka primátora Viktora Lavičky nové komplexní řešení dopravy v centru města vedené hlavně snahou o jeho zklidnění a omezení automobilového provozu. „V tuhle chvíli čekáme na dvě studie,“ říká Viktor Lavička s tím, že návrhy případných úprav chystají dva týmy odborníků. Ke klíčovým otázkám patří řešení průjezdnosti náměstí Přemysla Otakara II. a parkování.

Kvůli potřebě míst pro auta obyvatel a návštěvníků centra by mohlo zvýšit svou kapacitu parkoviště na Senovážném náměstí. A existuje idea, že by místo nynějšího parkoviště vznikl nový objekt s podzemními stáními o kapacitě 525 vozů, kde by v nadzemí byla Alšova jihočeská galerie.

Z jízdárny u zámku Hluboká by se totiž do Českých Budějovic chtěla přestěhovat Alšova jihočeská galerie. Podle ředitele galerie Aleše Seiferta se o opuštění jízdárny a zřízení nového sídla v Českých Budějovicích uvažuje už delší dobu. „Primárně není objekt Zámecké jízdárny pro muzeum umění vhodný – pořád je to jízdárna a tak byla i navržena,“ říká Aleš Seifert s tím, že její využívání přináší celou řadu komplikací. „Těch bychom se rádi v budoucnu vystříhali,“ dodává ředitel galerie. Objekt je totiž mimo jiné památkou, takže jakékoliv změny jsou velmi problematické.

Současné prostory nevyhovují především klimaticky, velký sál je možné využívat de facto pouze sezónně od dubna do začátku října. Chybí i prostory pro přejímku děl, rámování a paspartování a i pro depozitární požadavky na práci se sbírkovými předměty a podobně.

Jízdárna patří pod Národní památkový ústav (NPÚ). Galerie je zde v nájmu. Podle Petra Pavelce, ředitele regionálního pracoviště NPÚ by památkáři přesun přivítali. „Kdyby nepokračovala nájemní smlouva, budeme si umět s prostorem velice dobře poradit,“ říká Petr Pavelec, ale zároveň spolupráci s galerií považuje za dobrou a má za to, že prostory jsou využívané vhodně.

Vedení galerie jedná dlouhodobě s krajem i městem České Budějovice o možném přesunu. „Panu náměstkovi primátora Juraji Thomovi jsem představil ideu vzniku nové budovy na Senovážném náměstí,“ říká Aleš Seifert a doplňuje, že blízko sebe už jsou v lokalitě vědecká knihovna, muzeum, KD Slavie nebo Metropol a nový objekt galerie by kulturní nabídku zajímavě navýšil.

Podle náměstka primátora Viktora lavičky jsou ale úvahy o novém objektu na Senovážném náměstí zatím v pouhých začátcích. Prioritou záměru jsou podzemní garáže s kapacitou přes 500 míst, prostory nad zemí, využitelné třeba pro galerii, může dotvářet i zelený svah. Odhadované náklady činí nyní 420 milionů korun. Peníze by ale musely dát kraj, město a možná i stát.

Autoři: Kamila Dufková, Edwin Otta