"Konec éry. Svět se dělí na dobu před a po. Královna nebyla jen monarchou. Byla tváří své země, byla její největší celebritou a také člověkem, který národ spojil. Milující matkou, babičkou a prababičkou. Svůj národ nikdy neopustila a pracovala do posledního dne," míní Maršálek.

Přál by si, aby tohle lidé vzali jako příležitost vrátit se zpátky do sebe a najít v jejím příběhu něco inspirativního k tomu stát se lepším člověkem. "Pro mě osobně je to jako když Vám někdo vezme nějakou jistotu. Něco, co jste vždycky měli a vůbec tomu nevěnoval žádnou pozornost. Automatika. Naše dny se s každým dalším ubírají ke svému konci a možná ta lekce je žít každý tak, jako by měl být tím posledním," uvedl pekař a cukrář, který se usadil v jihočeské vesničce nedaleko Budějovic.

Princ Charles si v roce 1992 v doprovodu kastelána krumlovského zámku Pavla Slavka prohlédl nejenom hrad a zámek, ale také historické centrum Českého Krumlova.
Princ Charles před lety navštívil ještě omšelý Český Krumlov. Chtěl pomoci

Když se mu kdysi povedlo pracovat v luxusním londýnském domě Harrods, kde sbíral zkušenosti neuvěřitelných sedm let, dostal i privilegium připravovat zákusky právě anglické královské rodině. Během vánočních svátků v roce 2008 dokonce fungoval přímo v Buckinghamském paláci. A tak se dnes může chlubit tím, že pekl bohužel už pro zesnulou Alžbětu II.

Na tuto skutečnost nikdy nezapomene. "Kolik cukrářů se dostane na práci do Anglie a kolik z nich může říct, že pracovali pro anglickou královnu," uvádí ve své kuchařské publikaci Péct, milovat a žít.

V sídlením paláci královské rodiny fungoval Josef Maršálek týden. Staral se o tradiční přípravu pohoštění v podobě odpoledního anglického čaje a královniných vdolků, které Alžběta konzumovala s chutí ještě za tepla. Následně je také drobívala svým psům, velškorgům.