Až v překvapivě lepším stavu, než čekali, viděli volarští zastupitelé objekt bývalé ubytovny a bufetu, který nabízí městu k odkoupení České dráhy ve Volarech.

Co se městu nabízí?Město Volary obdrželo koncem loňského roku nabídku Českých drah k přednostnímu odkoupení budovy bývalé ubytovny a jídelny naproti vlakovému nádraží včetně stavebního pozemku a okolní plochy o celkové výměře 1550 metrů čtverečních za cenu 535 tisíc korun.

 

Prohlídku objektu si vyžádalo od ČD vedení města poté, co o nabídce k odkoupení jednali v prosinci volarští zastupitelé. Již v té době zaznívaly názory jak pro odkoupení, tak proti tomu, aby se město Volary stalo novým vlastníkem objektu s přilehlým pozemkem za poměrně velmi příznivou cenu. Ta podle nabídky ČD činí v tuto chvíli pro město zhruba půl milionu korun. „Nechali jsme si zpracovat naším odborem investic kalkulaci, kolik by nás stála případná demolice a ta by bez nákladů za uložení suti na skládku stála více než tři a půl milionu korun," uvedla tehdy starostka města Martina Pospíšilová.


Ani ona si však nedokázala představit, v jakém stavu je objekt uvnitř. jeho využívání totiž skončilo v roce 2007 a od té doby jen chátral.


Ve středu si prohlídku domu nenechalo ujít celkem dvanáct z patnácti zastupitelů a když objekt prošli, byli překvapeni, v jak dobrém stavu uvnitř i po těch letech je. Stav nemovitosti je ovšem jen dílčí v celkovém rozhodování o případné koupi. „Pořád je třeba mít na paměti, pokud bychom se rozhodli objekt odkoupit, co s ním budeme chtít dělat dál," uvedl hlavní iniciátor prohlídky zastupitel Petr Horálek, který by se možnosti získat objekt do majetku města momentálně nebránil.