Jedná se o autentický příběh člověka, kterého si při cestě na pracovní dovolenou, úředníci ve Spojených arabských emirátech spletou s jinou osobou, po níž už delší čas pátrají, zadrží ho a uvězní. Zadrželi ho tedy nedobrovolně a nespravedlivě. V knize současně ukryl jakési poselství, že i v době izolace a restrikcí může být člověk šťastný.

Josef Šálek z Písku vydržel ve cvičební pozici zvané plank nepřetržitě po dobu 2:16:12,10 hodin.
Josef Šálek z Písku pokořil český rekord v prkně. Chystá se i na další

"Zatkli mě na letišti jako běžného turistu, kterého si spletli s jinou hledanou osobou. Navíc já v té zemi pouze přestupoval na jiné letadlo. Se skupinou lidí jsme letěli na moji oblíbenou Srí Lanku, kam se pravidelně a rád navracím. Tuto moji zkušenost jsem začal aktivně zapisovat na motáky a do darovaného notesu již několik dní po mém zatčení," uvedl Josef Šálek, jak vznikal text.

Pochopil, že i když se ocitl v téměř bezvýchodné situaci, dokáže ji poměrně dobře zvládat. "Nevěděl jsem kdy a jestli mě pustí na svobodu. Rozhodl jsem ale vše zaznamenávat pro případ, že bych to jednou mohl zveřejnit. Chtěl jsem lidem předat vzkaz, že i ty nejtěžší životní situace, je možné zvládnout. A nejen to. Dokonce z nich i mnohé získat," vysvětlil autor prvotiny a životní kouč.

Je to poselství

Příběh se dotýká i současné doby, mnoho lidí musí žít v izolacích. "Přišli jsme během pandemie o mnohé benefity, které určují naši představu o svobodném životě. Já se ve vězení naučil být šťastným i ve velmi těžkých podmínkách. Nevěděl jsem, kdy mě osvobodí, neuměl jsem jejich řeč, byl jsem v mnoha věznicích ve dvou Emirátech. Zažil jsem právo šaría, poznal islám zespoda a byl na celách i s dvaceti dalšími spoluvězni," přiblížil Josef Šálek.

Jan Bauer a jeho poslední dvě knihy. Už mu vyšlo dvě stě titulů.
Jan Bauer už má na kontě dvě stě knih. Načíná další sérii

Přesto si vytvořil svůj osobní řád, psal a cvičil. "Mentálním tréninkem jsem se stal šťastným a když mě po 66 dnech právníci obhájili, mohl jsem tuto moji zkušenost ohromně zúročit," poznamenal.

Na dně našel poklad

Jeho příběh se tak stal poselstvím dnešní doby. "I v době koronavirové můžeme být šťastní a využít její obrovský potenciál ve svůj prospěch. Třeba už jen v tom, že se začneme více spoléhat na sebe než na vnější podmínky, které nám nyní nemohou zpříjemňovat život. Je důležité abychom převzali zodpovědnost za své životy a své zdraví a nespoléhali se na to, že to za nás vyřeší ostatní. Jednoduše řečeno, štěstí a spokojenost je stav mysli a emocí a nemusí být podmíněn vnějším okolnostem ani našim představám," dodal Šálek s tím, že proto kniha dostala název Zlaté dno.

"Na každém dnu lze zároveň nalézt i ten největší poklad, v každé těžké situaci můžeme najít i velký osobní přínos," míní. Ve vězení prožil různé zátěžové situace, kterým se naučil čelit a zvládat je. Postupně se mu to dařilo více a více, a tak se rozhodl, že svůj příběh začne zaznamená. Zprvu na motáky, později do darovaných notesů od svých spoluvězňů.

Výstavu zlikvidovali dva mladíci.
To vyšlo draho. Sto tisíc za zničenou výstavu zaplatí rodiny mladých vandalů

Při svém nedobrovolném pobytu se zároveň setkal s mnoha kulturami a národnostmi a popsal tak jejich zvyky a mentalitu. "Seznámil jsem se blíže s islámem, právem šaría a s arabskou justicí," dodal Šálek.

Veškeré zážitky živě popsal, včetně různých podpůrných technik a praktik, které mu pomohli náročnou situaci zvládnout. "To vše v rozpoložení, při kterém jsem nevěděl, jak dlouho budu vězněn a zda-li se vůbec o mém příběhu a nespravedlivém věznění veřejnost dozví," uvedl.

INFOBOX: Josef Šálek se ve svém civilním životě věnuje koučování lidí a rozvoji jejich mentálních a fyzických dovedností. Sám v nich vyniká a v současné době je čerstvým držitelem světového rekordu v nejrychlejším naboso uběhnutém půlmaratonu na sněhu a v mrazu, českého rekordu ve výdrži v planku, nebo-li "prkně a držitelem českého rekordu v nejrychleji naboso uběhnutých 10-ti kilometrech. Do konce roku chce vydat svoji další knihu, plnou různých pravidel a technik, které pomáhají zvládnout psychicky i fyzicky náročné životní situace.