„Zápisy budou ve všech pracovištích mateřské školy ve stejný den, a to od 8 do 12 hodin," upřesnil starosta Malý. Ředitelka Mateřské školy Helena Turková Kubátová doplnila, že ve stejné dny mohou zároveň rodiče přijít na dny otevřených dveří. „Dáváme každoročně rodičům šanci, aby si prohlédli jednotlivé budovy a seznámili se školními vzdělávacími plány. Ty má každé pracoviště jiné," vysvětlila Helena Turková Kubátová.

Kapacita prachatické mateřské školy je 472 míst a v posledních letech to stačí. „Přednostně přijmeme děti, které jsou v posledním ročníku, tedy ve věku pět až šest let," vyvrátila ředitelka obavy rodičů, že by se jejich předškolák do poslední třídy školky nedostal.

Zatím ale není jasné, kolik dětí z letošních předškoláků dostane odklad. „Odklady jsou stále v jednání. Konečné počty těch, které můžeme přijmout, budeme znát až posledního května," řekla ředitelka mateřské školy. Podle zkušeností z loňských let ale Helena Turková Kubátová odhaduje, že se místo najde pro devadesát devět procent všech tří a víceletých dětí, které jejich rodiče do školky přihlásí. „Stejně tak to bylo i v loňském roce," vzpomněla Helena Turková Kubátová s tím, že rodiče dětí mladších tří let zřejmě nebudou mít šanci.  Ale to nemění nic na tom, že mohou k zápisu přijít. Děti totiž zůstanou takzvaně pod čarou a pokud by se uvolnilo místo, mají možnost do školky nastoupit i v průběhu školního roku.