„Takové případy se množí," potvrzuje předseda občanského sdružení KreBul, které v Prachaticích provozuje občanskou poradnu, Zdeněk Krejsa.


Až padesáti procentní nárůst v počtu půjček v posledních dvou týdnech potvrdil tiskový mluvčí jedné z finančních společností, která na trhu působí už řadu let. „Před Vánoci je poptávka nejvyšší," uvedl tiskový mluvčí Ondřej Holoubek.


„Nejhorší je, že lidé prostě skočí i na nabídky, které nejsou seriozní. Půjčky na ně útočí ze všech stran, nabídky jsou v médiích, ve schránkách, operátoři různých společností naše klienty kontaktují telefonicky," vypočítává Zdeněk Krejsa.


Podle Ondřeje Holoubka je u jejich společnosti obvyklou podmínkou doložit schopnost splácet. A to nejen například výplatní páskou. „Prověřujeme, jaké má žadatel měsíční náklady, kolik mu zbývá po zaplacení všech provozních nákladů peněz, prostě, zda si opravdu půjčku může dovolit," ujistil Ondřej Holoubek.


Menší počet přímého prodeje na splátky ale zaznamenávají obchodníci. „Takové to šílenství už skončilo. Je vidět, že lidi už jsou rozumnější. Největší nárůst prodeje začal být kolem 10. prosince, po výplatách. Samozřejmě, když se zvýší prodej před Vánoci, zvýší se i počet nákupů na splátky, ale počet takových zákazníků je oproti předchozím letem nižší," poznamenal majitel prachatické prodejny s elektronikou Jiří Kadlec.


Podle jeho slov naopak ale přibývá zákazníků, kteří do Čech jezdí za prací a neváhají nakoupit na splátky. „Jedná se hlavně o Slováky, ti nakupují nejčastěji notebooky," upřesnil. Na splátky nejvíce prodávají před Vánoci televize nebo sušičky. „Jednoduše řečeno, vybavení domácností," uzavřel.