Prachatice – Ani semafor příliš neuklidňuje rodiče dětí, které denně přecházejí přes přechod na obchvatu v oblasti pod Lázněmi. „Semafory tu sice jsou, ale řidiči tu dost často nedodržují rychlost a není ani výjimkou, že prostě na červenou nezastaví. Nejsem jediná, kdo má strach, když tudy děti přecházejí ráno při cestě do školy. Za kolejemi je teď hodně novostaveb, vesměs mladé rodiny, navíc je tu vlaková zastávka,“ říká Jana Benčová. Ta by podle svých slov přivítala, kdyby i tady stála hlídka, jako je tomu u základní školy ve Vodňanské ulici. „Mám dvě děti, ráno je do školy vodit nemůžu, jsem v práci, navíc je dceři už jedenáct, takže chodí s mladším synem sami,“ doplnila.

Podle místostarosty Roberta Zemana už město oslovilo Policii České republiky, aby se tu zaměřila na rychlost projíždějících vozidel. „Budeme jednat i o tom, zda by tu nemohla být přítomna hlídka městské policie, námět je to jistě dobrý,“ uvedl.

Podle tiskové mluvčí prachatické městské policie, jejíž hlídka každé ráno pomáhá na přechodu u základní školy ve Vodňanské ulici, více hlídek k dispozici nemají, aby mohla stát jedna u školy a druhá u světelného přechodu pod Lázněmi. „Rozdělit hlídku tak, že by jeden strážník stál u každého ze zmíněných přechodů, nemůžeme. Zatím jsme ani žádný podnět o tom, že by bylo potřeba sem přesunout hlídku, neobdrželi,“ poznamenala Blanka Rokůsková.

Policie České republiky nedaleko zmíněného přechodu často měří rychlost projíždějících vozidel. „Na tuto lokalitu se zaměřujeme, protože tu řidiči jedoucí ve směru od Volar ne vždy dodržují rychlost,“ potvrdila prachatická tisková policejní mluvčí Martina Joklová. Podle jejích slov nyní i plánují, že by ráno v době od půl osmé do osmi mohly stát u přechodu i policejní hlídky. „V rámci možností pod Lázně hlídky vyšleme. Nebude se zřejmě jednat o každodenní dohled, ale bude častější,“ slíbila Martina Joklová.

V minulosti už se nabídli i prachatičtí senioři, že by mohli u přechodů pomáhat. V tuto chvíli ale tato jednání nemají jasnější obrysy, vše je ve fázi plánů. „Vím o tom, že tu ta myšlenka, že bychom pomohli dětem u přechodů, v minulosti byla. Pokud by se to mezi námi, seniory, dohodlo, jsem ochotný se také zapojit. Asi by nešlo, abych stál u přechodu každý den, museli bychom si to naplánovat a rozvrhnout,“ řekl Jiří Ludačka.