„Očkování je určeno pro osoby nad šedesát let a chronicky nemocné pacienty ve věku 18-59 let,“ upřesnila s tím, že očkování bez předchozí registrace má v prachatickém OČKu zatím dva termíny. První je ve čtvrtek 28. července v čase od 7 do 12 hodin a druhý 4. srpna od 7 do 12 a od 13 do 15 hodin v prostorách u dětských ambulancí. Podmínkou pro druhou posilovací dávku je odstup minimálně čtyři měsíce od předchozího očkování. Ostatní zájemci by se měli očkovat od 15. srpna přes rezervační systém.

Podle informací Evy Tkáčové se bude přeočkovávat vakcínou Comirnaty (Pfizer). "Přijít mohou lidé, kteří byli primárně očkované vakcínami Pfizer, Moderna, Astra Zeneca a Janssen, nikoliv Novavax," upřesnila. Na očkování je nutné vzít si s sebou občanský průkaz a kartičku pojištěnce. Na základě provedené aplikace posilovací dávkou bude vystaven digitální EU Covid certifikát bez omezené platnosti. O kontraindikaci k očkování vždy rozhoduje ošetřující lékař.

Zájemci ale mohou a měli by maximálně využívat možnost očkování u svých praktických lékařů, kteří nejlépe znají jejich zdravotní stav, mají očkovací látku k dispozici a v rámci poskytování preventivní péče jsou ti, kteří mají očkování primárně provádět.

Další termíny očkování budou zveřejněny na webu a facebooku Nemocnice Prachatice, a.s. "Jelikož zájem o očkování je minimální, bude očkování bez registrace prováděno v rámci ambulancí nemocnic pouze v omezeném režimu," dodala s tím, že v případě většího zájmu se bude počet očkovacích dnů zvyšovat. "Jsme připraveni provozní dobu navýšit," uzavřela Eva Tkáčová.