Cesta na Slovensko vedla přes město Kyjov, kde jsme poobědvali a kde se také k naší výpravě připojil přítel Smolík, předseda organizace včelařů na Kyjovsku , který nám pomáhal vlastní zájezd organizovat. Po obědě jsem ještě navštívili na našem území Archeopark Modrá, kde jsem se seznámili se životem našich předků. Současně jsme navštívili zařízení „Živá voda“, kde jsme se seznámili se všemi druhy ryb, které žijí v našich vodách. Velmi pěkně uspořádané prostředí nám umožnilo si prohlédnout živou faunu i s druhé strany, tzn., že nad námi plavaly unikátní kusy ryb. Poté jsme navštívili Poutí místo Velehrad a prohlédli jsme si Baziliku Cyrila a Metoděje. Pak následovala cesta na Slovensko do města Stará Turá, kde jsme po dobu zájezdu byli ubytováni a odsud jsme vyráželi k prohlídkám na jednotlivá historická místa a včelařská zařízení.

Slavnosti Zlaté stezky v Prachaticích. Ilustrační foto
Program Slavností Zlaté stezky Prachatice 2017

Při večeři jsme se seznámili s přítelem Janem Jánošem, předsedou místních včelařů, který se podílel na další organizaci našeho zájezdu.
V sobotu po snídani jsme navštívili město Trenčín a poté jsme absolvovali krkolomnou cestu na hrad Trenčín, kde jsme po prohlídce hradu mohli obdivovat město Trenčín i z nadhledu. Poté po obědě jsme navštívili skanzen Turá Lúka, ve kterém jsme byli seznámeni se životem občanů v minulých letech. Originální prohlídku dobového stavení zakončila pohoda s dechovou kapelou, která nás provázela po celou dobu prohlídky. Po návštěvě skanzenu jsme navštívili Muzeum Slovenské národní rady v Myjavě a po prohlídce tohoto muzea jsme navštívili včelařský obchod místní základní organizace. Poté jsme ještě v podvečer navštívili obec Rudnik, kde nám místní včelař předvedl výrobu mezistěn a mimo jiné jsme zde okoštovali slovenskou slivovici a medovinu. V sobotu po večeři bylo pro náš zájezd zorganizováno společenské posezení s hudbou, a že se naši včelaři dovedou bavit svědčí o tom ta skutečnost, že během společenského večera se k nám přidali i svatebčané včetně nevěsty, kteří se zúčastnili svatby ve vedlejších prostorách.

V neděli po snídani jsme navštívili gigantickou mohylu generála Štefánika na Bradle.

Vskutku je to veledílo. Celý zájezd jsme zakončili návštěvou Včeloviny Smilenice. Jedná se o objekt, který si zbudovali mladí kamarádi a vyrábí zde medovinu i včelovinu včetně medového piva. Jedná se vskutku o velmi pěkné zařízení. Vyrábí se zde dobré produkty z medu, o čemž jsme se přesvědčili při koštování druhů výrobků i polotovarů přímo v provozu. Po obědě, který jsme absolvovali přímo v tomto zařízení a zapili medovým pivem jsme se vydali na zpáteční cestu k domovu.

Senior pasy v Českých Budějovicích. Ilustrační foto
Senioři získají slevy, musejí mít ale pas

Urazili jsme přibližně 1000 km a že jsme dojeli domů bezpečně, můžeme poděkovat i šikovnému šoférovi panu Martínkovi, který jezdí pro firmu pana Houšky z Hluboké nad Vltavou. Vlastní radost ze zájezdu nám nezkazila ani ta skutečnost, že jsme jeli 7 km po D1 přibližně hodinu a čtvrt. Tuto dobu využila naše předsedkyně Prokešová k seznámení členů našeho zájezdu s dalšími akcemi a úkoly, které nás do konce roku čekají.

Ženíšek Vladislav, jednatel ZO ČSV Prachatice