Za poslední období je to již druhá návštěva této země. Tentokráte jsme ji směřovali do jiné oblasti, a to do města Divača. Odtud jsme vyjižděli na jednotlivé návštěvy, ať už k jednotlivým včelařům, tak i návštěvám podniků a památek.

Ubytováni jsme byli v překrásném hotelu Malovec v Divači. První den jsme navštívili Pršutárnu Lokev, v témže městě jsme navštívili muzeum zbraní, a poté jsme navštívili včelaře Rupnik v Senozeče. Druhý den jsem si prohlédli staré fresky v kostele v Chrastovlje, poté jsme navštívili muzeum těžby soli v Sečovlje. Následně jsme si prohlédli s průvodkyní starobylé město Piran, které leží přímo moře. Den jsme zakončili ve včelařství ČD Koper. Třetí den návštěvy jsme zahájili v Botanické zahradě Sežana, poté jsme se zastavili v uměleckém kamenictví Pliskovica. Následně jsem si prohlédli Štanjel castle a den jsem zakončili návštěvou včelařství Rodman. Večer byl pak zakončen společenským posezením s místními včelaři s hudbou a tancem.

Poslední den po snídani jsme zavítali Jaderskému moři do Strunjanu u Kopru. Poté jsme se v pohodě vrátili domů. Organizačně nám zajišťoval tento zájezd předseda místní včelařské organizace Aleš Rodman ve spolupráci s předsedou včelařské organizace z Kyjova Miroslavem Smolíkem. Přestože organizace zájezdu byla velmi náročná, především při přesouvání do jednotlivých lokalit, byli členové naší ZO se zájezdem spokojeni. Při našem pobytu jsme mimo jiné reprezentovali i naše město Prachatice a předali jsme našim hostitelům i propagační materiály a dary, které nám poskytlo město Prachatice.

Poděkování patří všem, kteří se podíleli na organizaci tohoto zájezdu, rovněž tak i všem členům zájezdu za vzorné vystupování. Rovněž tak velké poděkování patří i řidiči Pavlu Beztrejkovi, který mistrně a klidně řídil jeden z nejmodernějších autobusů, který zapůjčila firma Šindelář pro tento zájezd. I když řízení tohoto autobusu v městech a vesničkách Slovinska nebylo vůbec lehké.

Při loučení s organizátory tohoto zájezdu bylo mimo jiné vysloveno přání, že slovinští včelaři příští rok navštíví Českou republiku a hostitelem bude naše organizace v Prachaticích. Při zpáteční cestě seznámila účastníky zájezdu předsedkyně ZO Miroslava Prokešová s akcemi, které bude naše organizace pořádat v nejbližší době a příští rok, kde mimo jiné naše ZO plánuje návštěvu včelařů v Rumunsku.

Vladislav Ženíšek, jednatel ZO ČSV Prachatice