„Výsledky jsou pro nás stále lepší. Začali jsme na sedmém místě, v roce 2008 jsme byli šestí a v roce loňském už máme čtvrtou příčku,“ zhodnotil včera prachatický starosta Jan Bauer. Doplnil, že šlo o kategorii měst nad sedm tisíc obyvatel a soutěže se zúčastnilo 522 jihočeských měst a obcí. „V soutěži se hodnotí nejen množství vytříděného odpadu, ale také například počet nádob na sběr tříděného odpadu nebo i četnost svozu,“ dodal Bauer.

Město navíc získalo roční bonus ve výši více než sedmdesát čtyři tisíce korun za sběr vyřazených elektrozařízení. „Máme uzavřenou smlouvu se společností Retela, která veškerý elektroodpad za určitou finanční odměnu odebírá,“ vysvětlil prachatický starosta.

Ve sběrném dvoře bylo v loňském roce vybráno celkem 74540 kg elektrozařízení. Výtěžnost na jednoho obyvatele činila loni 6,44 kg na jednoho obyvatele. Rok před tím to bylo dokonce o kilogram méně. „Nutná hranice jsou čtyři kila elektroodpadu na jednoho obyvatele, což město bez problémů splnilo a získalo zmiňovaný bonus.“ uzavřel.