Patnácté místo z 212 týmů si přivezl Spartan Bcrossteam z Prachatic. V sobotu se sedmadvacet odvážných sportovců pustilo do extrémního závodu dlouhého 15,5 kilometru v Koutech. Čekalo je na pětadvacet překážek a kopcovitý terén. „Byl to opravdu extrém,“ přiznává prachatický trenér Václav Mráz.

Na start se postavilo na dva tisíce účastníků. Ne všichni se pak dostali až do samotného cíle. „Musím hrdě říci, že od nás se do cíle dostali úplně všichni. Nejvíce jsem měl strach o naše holky, ale popraly se s tím výborně, mám ze všech obrovskou radost a jsem na ně pyšný,“ raduje se Václav Mráz.

Na trati, která byla v podstatě jen do kopce nebo z kopce, čekalo na pětadvacet překážek. „Asi nejtěžší byla ta, kde se museli účastníci pustit na šest set metrů dlouhý běh s asi dvacetikilogramovým pytlem. Tři sta metrů do kopce, tři sta z kopce. U této překážky bylo asi nejvíce lidí, kteří závod ukončili ještě před cílem. Vzhledem k tomu, že i závaží bylo součástí našich tréninků, nikdo z našich neodstoupil. Celkově bylo hodně vidět, že jsme měli natrénováno, že čtyři měsíce, kdy se trénoval nejen běh, ale při funkčních trénincích jsme trénovali celkově, se vyplatilo,“ poznamenal trenér.

Pokud by měl srovnat první závody Spartan, na kterých prachatický tým byl, a závod, který absolvovali o víkendu, byl podle něho tento mnohem těžší.

„Dokončit tento závod není jen o fyzičce, hodně se ukázalo, že je to i o vůli, o hlavě. Protože běžet čtyři až čtyři a půl hodiny, to je opravdu hodně. Tam musí být ohromná vůle závod dokončit. Běželi jsme po skupinkách, aby se závodníci mohli vzájemně podpořit a případně si pomoci, pokud by třeba měl někdo křeče. Jediný, kdo běžel sám, byl Roman Gajdoš. To byl náš favorit,“ popisuje Václav Mráz.

Roman Gajdoš už například při trénincích, kdy se běhalo z Prachatic na rozhlednu na Libínském Sedle, běžel se závažím, speciální vestou. Ve své kategorii skončil na 23. místě z necelých 2000 lidí. Neztratil by se podle Václava Mráze ani mezi elitními závodníky, kde by bral 44 místo.

Nechal za sebou spoustu mladších závodníků.

„Klobouk dolů před všemi. Tohle už byl závod, při kterém si každý sáhne na dno,“ dodal Václav Mráz.