Změny ve svozu odpadu zaznamenali v letošním roce hlavně majitelé rodinných domů. Těm totiž nově město sváží komunální odpad jednou za dva týdny. Město Prachatice ve snaze o větší podíl tříděného odpadu jim podle slov Lenky Machartové z odboru životního prostředí nabídlo možnost mít extra popelnici na papír a plast. Technické služby svážejí nádoby na tříděný odpad od rodinných domků jednou do měsíce v lichých týdnech. „Tři sta domácností možnosti využilo,“ zkonstatovala Lenka Machartová. Existuje harmonogram svozu a podle něj mají lidé nádoby připravit k odvozu. „Třídím a mám nádobu na plast. Tuhle ho nevyvezli a pak sesypali do komunálního odpadu,“ podotkl majitel domu ze Starých Prachatic. Lenka Machartová o případu ví a ujišťuje, že šlo o chybu člověka, která by se neměla opakovat.

Četnost svozu na sídlišti je týdenní. Všichni Prachatičáci platí do systému stejnou částku, 500 korun na osobu a rok. Město zatím neuvažuje o změně systému placení. „Tak jako tak město na systém doplácí. Loni to byly asi čtyři miliony korun,“ zhodnotila Lenka Machartová.

- V sudé týdny roku je vždy svážen směsný komunální odpad (SKO). Nejbližší svoz je dnes, 20. března (12. týden).
- Popelnice na plast nebo papír u rodinných domů jsou sváženy vždy jednou do měsíce, střídá se plast, SKO, papír, SKO. Přesněji: 27. března je svážen plast, následuje 3. dubna SKO, 10. dubna papír a 17. dubna SKO.
- Bioodpad bude svezen každý týden počínaje 3. dubnem.