Už v odpoledních hodinách sice bouřilo a místy i vydatněji sprchlo nebo padaly kroupy, to pravé letní bouření ale dorazilo až o několik hodin později.


O poznání lépe dopadlo území Národního parku Šumava. Podle tiskového mluvčího Správy Pavla Pechouška se středeční bouře vyřádila spíše nad západním územím. „Zasaženo bylo hlavně Železnorudsko a Prášilsko. Zhruba na šesti místech padlo kolem dvaceti stromů, ale nic z toho výrazně neomezuje pohyb turistů," potvrdil včera Prachatickému deníku Pavel Pechoušek. Popadané stromy byly především v oblastech Gsengetu, Vlčích Jam a Polomské cesty. „Následky bouřky se podařilo odstranit ještě ve včerejších dopoledních hodinách," dodal.


„První bouřka do Šumavský Hoštic přišla kolem třetí odpoledne. Musím říct, že byla pořádná. Pršelo asi hodinu a půl v kuse, najednou začaly i kroupy. Nebyly velké, takové drobounké, ale dobře patnáct minut," popisuje Darina Hodinová ze Strunkovic nad Blanicí, která do Šumavských Hoštic v úterý odpoledne přijela k rodičům. „Přitom ve Strunkovicích o bouřce v podstatě nevěděli. Druhá bouřka pak přišla v noci. Bouřky v Hošticích vždycky stojí za to," doplnila.


Noční bouřka zasáhla Prachaticko v podstatě celé. „Šla v cyklech, byl to větší bouřkový komplex," uvedl Martin Modlitba z předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu. Podle jeho slov mohou přijít další bouřky a srážky i dnes a zítra. „Postupně se navíc začne ochlazovat, víkendové teploty budou mezi dvaceti až pětadvaceti stupni," dodal.