Po jedné hvězdičce si letos z Velké Británie přivezly švestkový džem se skořicí, višňový džem z višní z Hoříkovic a Krtel, jahodovo-rybízový z jahod z Jahodárny Brozany a džem vyrobený fíků, hrušek a bílého rum.

„Jsem ráda, že má hvězdičku další džem z ovoce od místních ovocnářů z okolí Prachatic,“ říká Jozefína k nově oceněnému džemu švestka se skořicí. Další tři zmíněné džemy obhájily svou hvězdičku z minulých let. Oceněný výrobek může samolepku s oceněním používat tři roky, pak musí porotce zaujmout znovu. V případě jahodovorybízového džemu porotci uvedli, že: „Skvělé čerstvé jahodové aroma přímo vyskočí ze skleničky.“

Makronky nabízí Irena Melmerová ve třiceti příchutích.
Makronky od Ireny Melmerové zavoní jako Vánoce

Višně a švestky jsou na zpracování specifické. Zatímco jablka a hrušky se dají zpracovávat celý podzim, višně a švestky se rychle setřesou a musí se hned využít. Ne vždy jde samozřejmě místní ovoce využít. Další produkt, se kterým Jozefína sbírá ocenění v soutěžích jako World's Original Marmalade Awards a za něž získala před šesti lety své první medaile, jsou citrusové marmelády, do nichž používá pomeranče a citróny i s kůrou. „Našla jsem si proto na Sicílii pěstitele bio citrusů i pomerančů a krvavé pomeranče, citróny a klementinky nakupuji tam,“ popisuje.

Jozefína Růžičková si zakládá na tom, že pokud to jde, využívá pro své marmelády ovoce od místních pěstitelů. Konkrétně všechny oceněné džemy jsou z ovoce od sadařů ve vzdálenosti do pětadvaceti kilometrů od Prachatic, kde Jozefína žije a své marmelády vaří.

Jozefína Růžičková z Prachatic si opět připsala skvělá ocenění ve světové soutěži za výborné domácí marmelády.
Do Prachatic letos putuje 16 medailí za nejlepší marmelády světa

Letošní soutěže Great Taste se účastnilo více než pět tisíc výrobků z celého světa od korejského Soulu po Řecko či Singapur. Porotci z řad kuchařů, restauratérů, nákupčích, výrobců, obchodníků či foodbloggerů hodnotili na dálku 86 dní.

Celkem má Jozefína Růžičková ze soutěže Great Taste, která se koná ve Velké Británii v Londýně, už sedmnáct ocenění, jednu trojhvězdu, čtyři dvojhvězdy a dvanáct tak zvaných jednohvězd. Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu přes padesát druhů džemů. Nyní už se věnuje hlavně přípravě na Vánoce.

Oceněné džemy:

1 hvězda: Švestka se skořicí

1 hvězda: Višňový džem

1 hvězda: Jahodovo rybízový džem

1 hvězda: Fíky, hrušky a bílý rum