„Ošetřovali nebo se setkali s pacientkou, která má pozitivní test na COVID-19. Ona pacientka od čtvrtka do pondělí ležela v naší nemocnici a skutečnost, že se setkala s pozitivně testovanou osobou, nám zatajila,“ uvedl Michal Čarvaš. Ten už v pondělí, tedy ve chvíli, kdy pacientce prachatické nemocnice vyšel pozitivní test, celý tým poslal do domácí izolace. „Povolali jsme tým B a zatím se snažíme zajistit standardní provoz,“ upřesnil s tím, že rozdělení na dva sloužící týmy v nemocnici je už od začátku pandemie. Tyhle dva týmy se nepotkávají, právě z důvodu, aby vždy jeden z nich mohl ošetřovat.

Testy podle něj nemá smysl dělat ihned, ale zhruba pátý den po kontaktu s pozitivně testovaným. „Je jasné, že po této události, počty pozitivních pacientů v Prachaticích budou růst i v dalších dnech,“ odhaduje. Jen o pár hodin později prokázaly testy další pozitivní test u jiné pacientky. 

"V pondělí večer jsme přijali další pacientku s podezřením na COVID-19 s podobnými příznaky. Díky investigativní práci našeho personálu se podařilo zjistit, že jsou kamarádky, ze stejné vesnice, znaly se a navštěvovaly. Nyní se i u ní potvrdila nákaza. Díky tomu, že personál byl včas upozorněn, byla pacientka včas izolována a do karantény musí zdravotní sestra, která s ní byla první v kontaktu," dodal Michal Čarvaš.

Koronavirus, ilustrační foto
AKTUÁLNĚ: Hygiena potvrdila nové případy nákazy Jihočechů

Ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš doplnil, že zatím nemocnice dokáže chod interního oddělení a JIRP zajistit ze svých lidských zdrojů, ale s obrovským nasazením zbylých zdravotníků.

Personál je ale oprávněně naštvaný, že pacientka, kterou nemocnice hospitalizovala, neoznámila kontakt s pozitivní osobou. „V téhle situaci si všichni musejí uvědomit, že musejí být ohleduplní a chránit nejen sebe, ale nás všechny. To, že jsme o ničem nevěděli, způsobilo komplikace, ale v konečném důsledku to může být obrovský průšvih,“ varuje ředitel nemocnice v Prachaticích. Podle něj totiž včas podaná informace mohla ochránit lidi v první linii v Prachaticích, kteří teď budou čekat na výsledky jejich testů. Nad nezodpovědností některých pacientů je ředitel Michal Čarvaš kroutí hlavou.

Obě pozitivně testované pacientky byly převezeny na infekční oddělení Nemocnice České Budějovice.

Tajemnice krizového štábu města Prachatice Petra Popová je s ředitelem nemocnice Michalem Čarvašem v kontaktu od úterního rána. Potvrdila, že chod nemocnice není omezen. Zachována zůstala i kapacita zdravotnického zařízení. Především díky tomu, že v souladu s krizovým plánem nemocnice se zaměstnanci hned na začátku pandemie rozdělili na dva týmy, jejichž členové se spolu nepotkávají.

Ilustrační foto
Jižní Čechy mají již dva uzdravené pacienty, jsou z Prachaticka

Podle hejtmanky Ivany Stráské se situací v prachatické nemocnici bude zabývat krizový štáb kraje ve středu ráno. Hejtmanka ale předpokládá, že nemocnice zvládne vše řešit vlastními silami. "Zatím pan ředitel o pomoc nepožádal," uvedla v úterý navečer pro Deník Ivana Stráská. Doplnila, že pro případ vzájemné pomoci mezi nemocnicemi v kraji je ustavena také akciová společnost Jihočeské nemocnice. Ta zahrnuje všechny krajem zřizované nemocnice na jihu Čech.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník