Radost z toho, že zastupitelé nakonec koupili horskou chatu pod rozhlednou na Libíně, má Robert Zeman, který diskuzi o koupi vyvolal. „Já mám radost, že lidé mají radost, mám totiž vesměs pozitivní ohlasy,“ netají Robert Zeman. Je mu ale jasné, že k otevření restaurace povede ještě dlouhá cesta. Podle něj je v této chvíli důležité najít vhodného provozovatele. „Myslím, že pro začátek by stačilo zjistit, jak to tam vypadá, uklidit a alespoň na víkendy otevřít,“ uvedl.

To ale podle starosty Martina Malého nebude tak jednoduché. On sám se hlasování zdržel. „Jsem rád, že v tomto případě zvítězily patriotismus a emoce. Tady totiž nešlo o politiku, ale o rozhodnutí každého z nás. Osobně jsem zvažoval také ekonomickou stránku,“ uvedl s tím, že je koupeno a město se teď musí postarat o další. Martin Malý chce zaplatit 8,6 milionu korun za celý areál do konce roku. Zároveň by chtěl, aby do stejného termínu došlo k převodu nemovitostí na město. „Bude to komplikované, neboť na nemovitostech vázne finanční zástava. To musí vyřešit zatím ještě současný majitel, ale předběžná domluva existuje,“ upřesnil prachatický starosta.

Horská chata u rozhledny na vrcholu Libína.
Prachatičtí koupili areál s chatou pod rozhlednou na Libíně

Vedení města nechá zároveň podrobně prozkoumat technický stav budov. „Musíme vědět, jak je to tam s připojením vody a elektřiny. Budoucího provozovatele musíme vybrat s ohledem na to, zda bude ochotný například restauraci provozovat i v době, než bude areál zrekonstruován kompletně. Právě její znovuotevření je pro nás priorita,“ popsal prachatický starosta. Podle něj je totiž více než jasné, že například ubytovací kapacity v jednom z objektů hned využívat nepůjdou.

V úterý 19. listopadu po odsouhlasení odkupu oslovení zastupitelé potvrdili, že jsou ochotni dát do placu své nápady a zkušenosti, aby vrchol Libína žil a lákal turisty. „Je to klíčové místo a nějaké nápady mám,“ ujistil Jan Bauer.

Také Prachatičáci na facebookovém profilu Prachatického deníku vyjadřují většinou souhlas s rozhodnutím zastupitelů. „S Robertem mít dvojdomek nemusím, ale za rozdmýchání téhle kauzy s vítězným koncem mu jako Prachatičák děkuji,“ napsal Jaroslav „Dárek“ Černý. Pro Prachatický deník doplnil, že Prachatice a Libín prostě k sobě patří. „Máme přece krásné historické náměstí a pak dominantu – Libín,“ uzavřel.