Kde se smí či nesmí stavět, kudy povede přeložka silnice II/145, v jakém místě vyroste nová střelnice a mnoho dalších podmínek pro rozvoj Prachatic a jejich osad bude řešit nový územní plán. Ten je v tuto chvíli téměř hotov ve fázi návrhu.

Podle Vlastimila Lukáška z odboru stavebně správního a regionálního rozvoje MěÚ Prachatice se těžko odhaduje přesný termín, kdy nový územní plán začne platit. „Existují samozřejmě zákonem stanovené lhůty, které se odhadnout dají, ale hůře se odhaduje doba, po jakou se bude územní plán projednávat v orgánech města, to je vždy velká neznámá," podotkl Vlastimil Lukášek.

V současnosti je tedy víceméně odevzdaný návrh územního plánu, který se ještě dolaďuje s projektantem. „Naším záměrem je do konce letošního roku projednat návrh s dotčenými orgány, což je první povinné kolečko projednání. Následovat bude projednání v orgánech města a následně nás čeká spíše až ve druhé polovině příštího roku veřejné projednání návrhu územního plánu s veřejností," shrnul Vlastimil Lukášek rámcové termíny. Nicméně stále se kloní k tomu, že horizont dokončení územního plánu na konci příštího roku se zatím zdá být reálný.

Nehrozí ani riziko, že by se město Prachatice dostalo do obdobné situace, v jaké byl zhruba před rokem Vimperk, kdy z důvodu přílivu dalších podnětů muselo být jejich přijímání pozastaveno, aby nedošlo k překročení termínů a vracení dotace. „V situaci, kdybychom byli v časové tísni z důvodu naplnění dotačních podmínek, nejsme. Nicméně stop stav na příjem dalších žádostí a podnětů existuje a platí někdy od loňského roku. Veřejnost se tak bude moci vyjadřovat pouze k návrhu územního plánu, nikoli ale vnášet do něj další připomínky či podněty k potenciálnímu rozšíření či zmenšení řešeného území," zdůraznil Lukášek.

Výjimku netvoří ani nové umístění pro střelnici, ani výstavba obchodního centra v areálu bývalé Madety. „Obchodní centrum je řešeno v rámci samostatné změny současného územního plánu. Investor s ohledem na časový horizont svého záměru a dokončení nového územního plánu požádal o změnu současného územního plánu, která je rychlejší, což zastupitelé schválili. Veškeré náklady spojené s pořízením změny územního plánu hradí právě investor," podotkl Vlastimil Lukášek.

Zatím poslední podnět ke zapracování do nejzásadnějšího dokumentu pro rozvoj celého správního území města včetně osad, se týká nového umístění sportovní střelnice.

Jak ale dále uvedl Vlastimil Lukášek, poslední, co by mělo být do nového územního plánu ještě zapracováno, je řešení odkanalizování osady Libínské Sedlo, přesněji řečeno, jediné varianty. Územní plán totiž neumožňuje zapracovat variant několik. „Bude třeba najít jedno řešení. Dnes existují v podstatě dvě, a to samostatná čistírna odpadních vod v osadě Libínské Sedlo, nebo přečerpávání a samostatnou kanalizací svedené odpadní vody do čistírny v Prachaticích. Zatím ale nebylo rozhodnuto ani pro jednu z uvažovaných variant. Nicméně v územním plánu by měla být řešena," upozornil Vlastimil Lukášek.

Rozhodnutí, jakým způsobem bude řešen léta odkládaný problém jedné z osad města, je politické a prozatím nebyla mezi zastupiteli shoda ani na jedné z možností. Podle Vlastimila Lukáška by ale v ne tak vzdálené budoucnosti mělo padnout. „Práci na přípravě územního plánu nám to zatím neblokuje, ale to rozhodnutí musí padnout a mělo by to být co nejdříve," připustil Lukášek. Navíc, jak bylo řečeno, územní plán nemůže zahrnovat více variant, takže zapracovávat by se měla jen jedna jasná varianta. A o ní by měli zastupitelé rozhodnout do doby vydání územního plánu. Pokud by se tak nestalo, nejspíše by se celá záležitost musela řešit následnou změnou územního plánu. Kromě zbytečně vynaložených peněz na její pořízení je ovšem otázkou, zda by ještě pro jakoukoli variantu řešení bylo ještě místo. Čas tak stejně, jako celou dobu, hraje opět hlavně proti lidem z Libínského Sedla.