Snaha zabezpečit si majetek ve sklepích tím, že si obyvatelé budou zamykat vchodové dveře, naráží na zákon a související předpisy o požární ochraně.


Nedávno okradení nájemníci několika bytových domů v Prachaticích sice mohou být rádi, že alespoň většině 
z nich policie vrátí majetek zajištěný u pachatele, ale fakt, že si dům vlastně nesmí trvale zamykat, je příliš nepotěší. Jak Prachatickému deníku sdělila Andrea Stará z oddělení stavební prevence HZS Jihočeského kraje, vlastníci bytových domů mají podle zákona o požární ochraně povinnost udržovat volné únikové cesty. „Dveře, jimiž prochází úniková cesta, musí umožňovat snadný a rychlý průchod, zabraňovat zachycení oděvu a svým zajištěním nesmí bránit evakuaci unikajících osob ani zásahu požárních jednotek a podobně," upozornila s tím, že možným řešením je vybavení dveří panikovým kováním, například koulí z venkovní a klikou z vnitřní strany.


I když právě takové kování většina domů má, jejich obyvatelům to nestačí. Na druhou stranu nejsou v přístupu k ochraně vlastního majetku jednotní ani sami nájemníci. Podle Daniela Kaifera, jednatele Městské správy domů Vimperk, je pořád důležitá prevence a věnovat pozornost tomu, kdo do domu vstupuje. „Ani to ale není stoprocentní. Stačí, když si zkusíte zazvonit na všechny zvonky najednou. Jsem přesvědčený, že do dvou minut vám někdo prostě dveře otevře přes bzučák, aniž by se zeptal, kdo jste a co chcete," říká Daniel Kaifer.