„Na základě snímků a videa z kamerového systému máme informace o možné totožnosti podezřelých. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezletilé, nebudeme zatím poskytovat žádné bližší informace,“ uvedla Martina Joklová, prachatická policejní tisková mluvčí. 

Co se stalo:
V sobotu 22. července, před 15. hodinou, navštívili Galerii Dolní brána v Prachaticích mladík a dívka. Oba zachytila bezpečnostní kamera v době, kdy mladý muž kreslil na obrazy, dívka tomu přihlížela. Poškozením obrazů vznikla jejich majiteli škoda za nejméně 100 000 korun.
Následně policisté požádali veřejnost o pomoc při pátrání po pachatelích, poskytli k tomu snímky a video z galerie.

Minulý týden policisté zveřejnili záběry z kamerového systému, na kterých je vidět dvojice – dívka a chlapec. Veřejnost na snímky zareagovala a policisté tak začali dostávat první tipy na možného pachatele. Podle Věry Houškové, ředitelky prachatických Kulturních a informačních služeb, je městská galerie pojištěná. „V tomto případě se jednalo o situaci, kterou neměli šanci zaměstnanci galerie bezprostředně zaznamenat. Navíc, něco podobného se u nás stalo poprvé,“ poznamenala.

Poprvé se s vandalstvím setkal také samotný autor fotoobrazů Jadran Šetlík. Jak uvedl pro Deník, má za sebou výstavy po celém světě, s vandalstvím u svých děl ale dosud zkušenost nemá. 

Záběry z bezpečnostních kamer v galerii.
Policisté mají první tipy na vandala z galerie

V Komorní galerii U Schelů v Českých Budějovicích vandalové obrazy nepoškodili, ale bohužel si odnesli vystavovaný exponát. Jeden z dvojice zlodějů se šel podívat dál do galerie, druhý si povídal s galeristkou. Poté se před ní muži domlouvali, že už si vybrali. První odešel s odcizenou věcí pro auto, druhý se po něm šel po nějaké době podívat a už se nevrátili. Jaromír Schel z galerie říká: „Máme zvukové signály, ostrahu, žena má přehled, ale když se vytvoří taková situace, není šance.“ 

V jindřichohradeckém výstavním domě Stará radnice se za tři roky od otevření žádný vandal neobjevil. Vedoucí kulturního domu Střelnice Radim Staněk uvedl, že na pořádek ve výstavních prostorách dohlížejí průvodci. „Jsem rád, že dospělí, kteří galerii ve Staré radnici navštíví, jsou velmi slušní a zodpovědní. To samé platí také o dětech, na které jsou výstavy především zaměřené,“ dodal Radim Staněk. 

Jadran Šetlík se osobně zúčastnil pondělní deinstalace své výstavy v prachatické Galerii Dolní brána.
Jadran Šetlík si přijel pro své fotoobrazy