„Na našich polích jde v čistosevu spíše o raritu. Světlici množíme už druhým rokem na semeno. Je to navíc medonosná rostlina a prodlužuje sezónu včel, protože v tuto dobu už téměř nic nekvete,“ říká pěstitel světlice, soukromý zemědělec Martin Kouba a dodává, že rostlina je nejen prospěšná, ale navíc i krásně vypadá. Světlice se používá také jako žluté přírodní barvivo.

Přestože rostlina připomíná bodlák, nemá s ním v podstatě nic společného. „Je příbuzná se slunečnicí a z jejích semen se za studena lisuje olej, který není z nejlevnějších,“ vysvětluje Martin Kouba. Letošní rok ale podle něj nejen světlici, ale ani ostatním plodinám kvůli přílišné vlhkosti nepřál.

Železniční most přes Orlík u Červené nad Vltavou byl prohlášen za kulturní památku.
Most přes Orlík k zemi nepůjde, ministerstvo ho prohlásilo za kulturní památku

Krásně vybarvené pole láká i zvědavce a především fotografy. „Samozřejmě budí zájem, ale rostlina se naštěstí brání sama, protože píchá jako bodlák. Lidé se proto doprostřed pole jen tak nedostanou a fotí se na okraji nebo si některou z rostlin utrhnou do suchých vazeb,“ dodává zemědělec. Na svých polích plánuje tuto meziplodinu vzhledem k její prospěšnosti vysázet i příští rok.

Světlice u nás není původní rostlinou. Vyhovují jí stepní a polostepní oblasti. Pěstuje se především v suchých a teplých oblastech například na severozápadním pobřeží Indie, v Mexiku, v USA v Kalifornii a Severní Montaně nebo Kazachstánu, Etiopii i Austrálii.