Pondělí se pro zemědělce neslo ve znamení sčítání škod na letošní úrodě. Ztráty jsou podle všeho obrovské. Podle ředitelky Agrární komory okresu Prachatice Jaroslavy Štambaské se sobotní bouře podepsala na stavu úrody v celém našem regionu.

„Obvolávala jsem hned v pondělí ráno několik největších podniků v regionu. A všude zněla stejná odpověď. Bouřka poničila úrodu v obrovském rozsahu. Někde škody způsobily kroupy, jinde přívaly velké vody," konstatovala Jaroslava Štambaská s tím, že například v blízkosti Prachatic, kde ještě nebyla sklizena všechna pole řepky, poničilo krupobití zcela téměř dvacet hektarů této plodiny. „A dalších třicet hektarů bylo poničeno jen o něco méně. Není už tam zkrátka co sklízet," konstatovala Jaroslava Štambaská, která je zároveň ekonomkou prachatického zemědělského družstva Prima Agri. „Obilí je polámané, polehané a jsou vytlučené klasy. Podobně dopadla i kukuřice, která má poškozená stébla. Všichni teď shání rychle pracovníky pojišťoven, aby byly následky bouřky zaznamenány a aby mohli zemědělci vyjet do polí," vysvětlila Jaroslava Štambaská s tím, že každý hospodář bude chtít dostat lidově řečeno „pod střechu" co nejvíce zbylé úrody. „Bude to asi mokré, ale nezbude nic jiného, než to usušit už sklizené. A s těmi nejvíce postiženými poli asi nebudeme moci udělat nic jiného, než hmotu zaorat," vysvětlila ekonomka.

Ani ta krupobití v podobném rozsahu nepamatuje. „Vždycky padaly kroupy alespoň v pásech, takže se jim některé porosty vyhnuly. Na takhle obrovské ploše ale běžně kroupy nepadají a my na to nejsme zvyklí," uvedla dále Jaroslava Štambaská, kterou trápí i to, že pro letošní rok byly podle zemědělců stanoveny i poměrně vysoké výkupní ceny zemědělských produktů. „Jenže my snad ani nebudeme mít co prodávat. A je otázkou, jak nám vzniklé ztráty budou kompenzovat pojišťovny," uzavřela Jaroslava Štambaská. Jasněji by prý mělo být ke konci týdne, na vyčíslení škod totiž mají pojišťovny pět pracovních dní. A zemědělci je rozhodně zdržovat nebudou.

Bouřka ale přinesla komplikace téměř všem, nevyjímaje řidiče, kterým kroupy poškodily karoserie vozů, a také zahrádkáře, kterým kroupy poničily skleníky, pergoly a třeba také nové fasády na domech.

Poškozených skleníků je v současné době v prachatické zahrádkářské kolonii nepočítaně. „Vymlátilo nám to skleník a zničilo kompletně plastový kryt naší pergoly. Hned v neděli jsme začali odstraňovat následky, zametli listí a uklidili střepy. Jezdíme sem spíše rekreačně a nehoníme se za výnosy ze záhonů, ale stejně je škoda i té úrody," řekli včera manželé Harvalíkovi. Také jejich sousedka v kolonii, Helena Kačerová, včera navštívila zahrádku, aby se podívala, co z úrody spoušť přežilo. „Podívejte se tady na tu cibuli. Takovou, jako máme letos, jsme snad ještě nikdy neměli. Ale ty kroupy jí úplně zničily," posteskla si zahrádkářka.