Chtějí totiž podpořit projekt Česko zpívá koledy a vypraví se i se svou vyučující Kamilou Strejčkovou na prachatické Velké náměstí.

Jsou pro vás podobné akce přínosem?
Určitě takové akce vítáme. Děti jsou rády za každou možnost, kdy mohou vystoupit se svým zpěvem. Pokud se vše podaří, tak by zde měly vystoupit všechny děti ze sboru.

Jaké je věkové složení sboru?
Jsou zde děti od první do šesté třídy. Vítali bychom samozřejmě i starší děti, ale ty většinou už nechtějí zpívat s těmi menšími.

Máte mezi dětmi i výraznější talenty?
Určitě máme, některé pokračují i při prachatické základní umělecké škole, některé navštěvují jak nás, tak i základní uměleckou školu. Do našeho sboru také téměř celý první stupeň chodil chlapec, který se dostal mezi desítku nejlepších v Prachatické Superstar. Při našich školních koncertech také vždy vystupují děti jako sólisté, hrají na flétny, klavír nebo zpívají. Dostávají tak šanci ukázat rodičům i ostatním dětem, že kromě školního sboru se hudbě věnují i jinde.

Co všechno vás ve vánočním období čeká?
Budeme mít koncert pro rodiče, další pak pro bývalé kantory a každoročně máme také vystoupení pro ostatní školáky.

Jaké písničky zpívají děti nejraději?
Určitě pohádkové písničky z moderních pohádek.

Jezdíte se sborem na soutěže?
Pro sbory našeho typu bohužel vhodné soutěže nejsou, ale máme tu řadu sólistů, kteří se soutěží zúčastňují.

Sbor vedete vy a na klavír vás doprovází Stanislava Medová. Máte různé pohledy na výběr písní do repertoáru?
Máme a je to ku prospěchu věci. Paní učitelka Medová například učí děti trampské písničky, což děti kvitují a líbí se jim. Každá z nás pak má vlastní přízdůbky do vybraných písniček, což je ozvláštní.

Leona Fröhlichová