Netoličtí jako první na Prachaticku začali chránit své obyvatele novou vyhláškou, která zakazuje podomní prodej nepoctivým obchodníkům. Právě tam zastupitelé už v dubnu odsouhlasili nový tržní řád, který podomní prodej jasně upravuje.

Upozorní nálepka

Že to bylo rozhodnutí správné, dokládá Oldřich Petrášek zkušenostmi starými necelý měsíc. „Obcházeli tu další zástupci lidi s tím, že Všeobecná zdravotní pojišťovna končí a že se lidem postarají o přeregistrování k jiné zdravotní pojišťovně. Je jasné, že hlavně staří lidé, kteří jsou takovou informací zaskočeni, jsou ještě rádi, že to za ně někdo vyřídí. Ale tohle už nemá se slušným obchodováním nic společného," myslí si netolický starosta. Výjimku dostanou pouze ti obchodní zástupci, kteří budou zboží nebo služby nabízet na základě předchozí telefonické domluvy s potenciálním zákazníkem. Tomu prý město zabránit nemůže.

Vedení města navíc chce nechat udělat samolepky upozorňující podomní prodejce na platnou vyhlášku a možnosti sankcí. „Nabídneme to vlastníkům objektů a bude na nich, jestli si takové upozornění vylepí na vchodové dveře," doplnil s tím, že schválením zákazu podomního prodeje nechtějí bránit slušným prodejcům, kteří dodržují pravidla.

Pro charitu ano

Městský úřad v Prachaticích podle slov tajemníka Karla Paška podobné nařízení v současné době připravuje. „Čekáme na vyjádření Krajského úřadu v Českých Budějovicích. Hned poté dokument připravíme pro radní města," ujistil Karel Pašek. Zákaz podomního prodeje tak začne s největší pravděpodobností platit v polovině roku. Ani Prachatičtí ale nechtějí bránit v podnikání slušným prodejcům. Na základě ohlášení na městském úřadu budou smět své výrobky nabízet i nadále. „Ale tento prodej bude kontrolovaný a následně bude snadno dohledatelný ten, kdo zboží ve městě nabízel," vysvětlil tajemník Karel Pašek s tím, že rozhodně radnice nebude bránit dobrovolným sbírkám jako je například ta Tříkrálová.

Vimperští zatím vyhlášku nevydávají, ale i tam zastupitelé o problému diskutují. Při pondělním jednání pověřili zastupitelé radu města, aby v zářijovém termínu předložila návrh vyhlášky, která by podomní prodej řešila.