Předchozí
1 z 15
Další

Skotská vejce

Maso semeleme, přidáme lžíci hrubozrnné hořčice, sůl, pepř a česnek. Uvařené vejce zabalíme do masa a obalíme ve strouhance. Smažíme zcela potopené v oleji dozlatova. Servírujeme s bramborovou kaši a rajčatovým salátem.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Vajíčková pomazánka 

Do sýra cottage přidáme dijonskou hořčici, nastrouhanou kyselou okurku, pažitku, sůl, pepř a vajíčko nakrájené na kostky. Promícháme a servírujeme na chléb nebo bagetu.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Jarní chlebíček

Veku namažeme máslem, lehce osolíme, poklademe nakrájenými vejci. Přelijeme dressingem z majonézy, nasekaného medvědího česneku, soli, pepře a citronové šťávy.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

A ještě se podívejte na tipy z budějovického nakladatelství Dona. Z SOS kuchařky vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Kulajda

Potřebujeme: půl lžičky kmínu, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3/4 l vody (+ masox) nebo vývar, 5 středně velkých oloupaných a nakrájených brambor, hrst sušených a předem namočených hub, 250 g krémové zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, lžíci octa (citronové šťávy).  Vodu se solí a kořením vaříme pod pokličkou 10 až 15 minut. Přecedíme, přidáme brambory a houby (případně masoxovou kostku) a vaříme do změknutí brambor. Z hladké mouky a trochy studené vody rozmícháme záklechtku, kterou vmícháme do polévky a dalších asi pět minut povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme, přisolíme, přikyselíme a můžeme podávat s libovolným počtem natvrdo uvařených vajec.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Z kuchařky Saláty vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Kuřecí salát s vejci

Potřebujeme: 300 g kuřecích prsíček, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 bílé papriky, kousek pórku, olej, ocet, lžičku kari, sůl, hrubě mletý černý pepř. Kuřecí maso pokrájíme na malé kousky, osolíme, okořeníme kari a zprudka orestujeme na oleji. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, promícháme s jemně pokrájeným pórkem, osolíme, ochutíme octem a urovnáme na talířky. Salát poklademe oloupanými a na poloviny překrojenými vejci a masem a okořeníme hrubě mletým černým pepřem. 

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Květákový salát s vejcem a rajčátky

Potřebujeme: menší květák, 10 cherry rajčátek, 2 natvrdo uvařená vejce.
Na dressing: 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky plnotučné hořčice, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, čtvrt lžičky soli, lžíci nasekané pažitky. Květák rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě. Rajčátka nakrájíme na půlky, vejce na libovolné malé kousky a obojí smícháme s květákem uvařeným téměř doměkka. Připravíme si dressing z jogurtu, majonézy, hořčice, oleje, citronové šťávy a soli. Květákovou směs dressingem spojíme, opatrně promícháme a na talířkách ozdobíme nasekanou pažitkou.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Z kuchařky Pomazánky vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Vajíčková pomazánka s avokádem

Potřebujeme: 5 vajec uvařených natvrdo, avokádo, 125 g krémového sýra (Philadelphia), 2 lžíce majonézy, lžičku citronové šťávy, lžičku worcesterové omáčky, sůl, hrubě mletý černý pepř.
Z avokáda odstraníme pecku, vložíme je do mixéru spolu s krémovým sýrem a majonézou a vše krátce umixujeme. Směs přemístíme do misky, přidáme vejce nakrájená na kostičky, dochutíme citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou, osolíme, opepříme a promícháme.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Ďábelská vejce s houbami

6 vajec uvařených natvrdo
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu
1 malá cibule
1 sterilovaná kapie
1 sklenička hub v octovém nálevu
1 lžíce sterilovaného hrášku
1 feferonka
Zelená petrželka

Vejce oloupeme, rozkrojíme a na protilehlých stranách maličko skrojíme, aby vzniklé košíčky šly postavit. Žloutky vyjmeme a skrojené špičky bílku nastrouháme na okurkovém struhadle. V misce promícháme jemně pokrájenou cibuli, stejně posekané scezené houby a ostatní ingredience spolu s rozmělněnými žloutky.
Směsí naplníme bílkové košíčky, posypeme strouhaným bílkem a jemně nasekanou petrželkou.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Grilovaný vaječný špíz

6 vajec vařených natvrdo
2 lžíce ostrého kečupu
2 lžíce oleje
1 malá cibule
1 lžíce sekané zelené petrželky

Smícháme kečup, olej, jemně posekanou cibuli a petrželku. Oloupaná vejce napíchneme po třech na grilovací jehlu nebo špejli, obalíme marinádou a necháme aspoň půl hodiny odležet. Zabalíme do alobalu a grilujeme 10 minut. Podáváme s tmavým pečivem a vychlazeným pivem.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Nakládaná vejce

Na jednu sklenici:
4 vejce uvařená natvrdo
2 stroužky česneku
1 kapie
1 snítka rozmarýnu
Nálev:
4 dl vody
1 dl octa
1 bobkový list
1 lžička hořčičných semínek
3 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1 lžička třtinového cukru
Sůl

Suroviny na nálev svaříme a necháme prochladnout. Vejce oloupeme a ve sklenici proložíme proužky papriky, plátky česneku a rozmarýnem. Zalijeme scezeným nálevem a necháme v chladnu dva dny marinovat.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Vejce pro každý den, vydalo nakladatelství DONA.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Kuchař Petr Stupka.Kuchař Petr Stupka.Zdroj: Jednota České Budějovice

A jak by vařená vajíčka využil budějovický kulinář Petr Stupka?  

VAJEČNÝ DRESINK
Bílek z vejce nasekejte na nudličky či malé kostičky nebo ho nastrouhejte a vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a olejem. Lze využít i trochu majonézy. Vše osolte a ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu. Důležité je vyšlehat vše do stejnorodé hmoty. Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky, přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku, můžete přistrouhat i několik ředkviček a máte připraveno skvělé ochucení vařených brambor nebo dresink na libovolný listový salát. Vše můžete vylepšit nasekanou naklíčenou řeřichou, hořčicí či lístky rukoly nebo jinou lehce peprnou bylinou. Další škálu možností skýtá kombinace s jogurtem nebo kysanou smetanou a vůbec nic nezkazí ani trochu nastrouhaného křenu.

PLNĚNÁ VEJCE
Tato vejce není třeba se bát je pestře ozdobit. Z másla a sardelek je sardelové, z másla a lososa je losové a s pažitkou a tvarohem je pažitkové máslo a do každého z nich můžete přišlehat nastrouhaný žloutek. Místo tradičního rozměklého másla používám rád máslo pomazánkové. Do důlku po žloutku dejte nejprve pár maličkých kostiček žemle nebo rohlíku a až na ně stříkejte cukrářským pytlíkem s řezanou špičkou různě ochucená másla a klaďte pěkné rozličné ozdoby a přízdoby pokud možno jarně laděné.

VAJÍČKOVÝ SALÁT
200 g vařených oloupaných brambor, 5 vařených vajec, svazek jarní cibulky, sterilované sladkokyselé okurky, olej, ocet, cukr, sůl, plnotučná hořčice. Záleží na vás, zda zvolíte hrubší variantu, kdy jsou v salátu patrné kousky brambor, okurek, cibulky a vaječných bílků a vše spojují žloutky vyšlehané s olejem, hořčicí octem, cukrem a solí. Nebo připravíte salát za pomocí struhadla a brambory, vejce i okurky nastrouháte na hrubší či jemnější kousky. Takový salát pak bude splňovat i funkci pomazánky, kterou můžete použít i při výrobě obložených chlebíčků a podobně. Nejdůležitější alchymie v případě této lahůdky spočívá v tom, že se asi deci nálevu z okurek nechá odvařit asi na polovinu a zároveň se svaří s cukrem a octem, případně i trochou soli. Tím vznikne silný ochucovací lák, který po zchladnutí vyšlehejte důkladně s olejem, nastrouhanými žloutky a hořčicí do zahoustnutí.

VAJEČNÝ ASPIK S HOUBAMI
Takzvaná vaječná tlačenka je velmi populární a velmi rád ji připravuji i ve variantě s kyselými houbami, které ve vaječné hmotě vytvoří velmi zajímavou mozaiku. Potřebujete mít: 6 vařených vajec, 120g majonézy, 30 – 40 g plnotučné hořčice, 120 g nakládaných hub, 40 g želatiny (2 sáčky), petrželová nať, sůl, ocet, nemastný zeleninový vývar. V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně, rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu, přisol ji a nech v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí, a pokud se z ní
vysráží škraloupek nečistot, seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy půl litru, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství. Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a nechte stranou. Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku nasekejte na drobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou ne však horkou želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy. Vaše dílo nechte v chladu nejlépe do druhého dne důkladně ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce uvolněte okraje formy, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru a jídelní nebo mazací nůž zasuňte podél stěny formy a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by mněl pomalu z formy vypadnout