Tehdy běželi po silnici z Prachatic do Pasova a byli u historicky prvního porevolučního setkání vedení města Prachatice a německého Pasova. Loňské obnovení Běhu po Zlaté stezce má na svědomí dlouholetý vytrvalostní běžec Jan Kocourek z Prachatic. Právě on byl jedním z nadšenců, kteří se před téměř jedenatřiceti lety vypravili do Pasova. Loni pět prachatických sportovců zvolilo trasu o něco kratší, štafetou běželi z Prachatic do Grainetu.

Obě města spojuje nejen středověký obchod se solí, ale také mnohaleté partnerství. V letošním roce se karty obracejí a start Běhu po Zlaté stezce bude v sobotu 12. září právě v Grainetu. Po dokončení loňského běhu Jan Kocourek zkonstatoval, že štafetový kolík zůstává na grainetské straně. Bavoráci ho ležet nenechal. V sobotu bude letošní běh slavnostně odstartován v Grainetu v 9 hodin ráno. Na jednotlivých úsecích se budou střídat štafety běžců složené vždy jak z českých, tak bavorských sportovců. Závěrečného běhu do Prachatic v 15 hodin by se měli opět zúčastnit všichni běžci společně. Všichni Prachatičáci jsou zváni na drobnou slavnost, která by měla být příspěvkem k dobrým přátelským vztahům všech obyvatel žijících na historické Zlaté stezce, které region spojuje již více než 1 000 let!

"Označení akce „běh svobody“ není vůbec náhodný a považujeme za stále aktuální si připomínat význam svobody a demokracie, kterou obyvatelé České republiky v roce 1989 získali," vysvětluje Jan Kocourek. Letošní trasa v celkové délce téměř 50 km bude rozdělena do celkem sedmi úseků po zhruba 5 až 10 km. Běh bude co nejpřesněji kopírovat značenou historickou Zlatou stezku s jediným odbočením, totiž na rozhlednu Libín, které umožní účastníkům dohlédnout do cíle, tedy na Prachatice, ještě před doběhem a to rovnou z ptačí perspektivy. Běhu se za českou stranu oficiálně zúčastní: Jan Kocourek, Josef Štemberk, Miloš Beneš, Jana Kocourková ml. a František Bican ml. Běžci z Grainetu sestavili rovněž pětičlenný tým