Jak obědvají Jihočeši? Grafika: Deník/ Ondřej PaulasZdroj: Deník/ Ondřej PaulasAlespoň tak to vyplývá z údajů společnosti Dáme jídlo. Průměrný čas objednávek obědů Budějčáků je 11.49 hodin, rychlejší než oni jsou už jen Jihlavané, kteří si jídlo objednávají v 11.46 hodin a Ústečáci., na něž přichází hlad v 11.48 hodin.

Václav Havel v rozhovoru pro Jihočeskou pravdu v roce 1992.
O mém prezidentovi

Luděk Hauser, šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy, potvrdil, že do posledního místečka se stoly v jejich restauraci plní dennodenně mezi půl dvanáctou a čtvrt na jednu. „Do půl jedné je v podstatě po obědech,“ řekl s úsměvem na tváři.

Současně s tím dodal, že mezi těmito strávníky sem téměř sto procent z nich chodí na denní menu, které nabízí. „Naši zákazníci jsou hlavně lidé pracující v okolí restaurace, lidé z banky, zaměstnanci různých firem, řemeslníci,“ přiblížil Luděk Hauser.

Dominikánského opata Jindřicha Libraria připomíná konference v Českých Budějovicích. Zahájení se účastnil i primátor Jiří Svoboda (vpravo).
Konference se vrátila do královských dob

Důraz na jejich rozmanitost kladou při tvorbě denního menu. „Jedno z jídel je klasika, další minutka, třetí salát. Ke každému hlavnímu jídlu z nabídky je polévka zdarma,“ přiblížil s tím, že zákazníkům v denním menu nabízí těstoviny, maso, omáčky. „Jedno z jídel je extrovka – takové, které si člověk jen tak neudělá jako třeba kachní stehýnko, burger, buchtičky se šodó. V úterý jsme měli například gyros a po tom se jen zaprášilo,“ uvedl šéfkuchař z Masných krámů.