Jak přiznal jednatel společnosti MSDB Jiří Vejvoda, ani on není s výsledkem spokojen na sto procent. „Se stavem fasády spokojeni nejsme. Vlivem toho, že se opravy dělaly v loňském roce na poslední chvíli, se to kvůli počasí úplně nepovedlo. Tento týden jsme celou věc řešili s odborníkem na omítky a zástupcem dodavatele," podotkl Jiří Vejvoda.
Oprava fasády se ale nebude řešit v reklamaci. Důvod je jednoduchý. „Akce jako taková nebyla ukončená a fasáda se bude opravovat. Při předávání díla byl sepsán protokol o částečném předání stavby s tím, že bylo konstatováno, že pozdní termín prací spolu se zhoršenými klimatickými podmínkami nemohla fasáda dostatečně vyzrát a vyschnout a to následně působí tyhle problémy," uvedl jednatel městské správy domů a bytů.
Vady na fasádě jsou ale dlouhodobější a projevují se v podstatě ve stejných místech prakticky opakovaně. „Prováděl se průzkum a do kritických míst byla použita sanační omítka, ale oprava, byť jsme čekali lepší počasí, se dělala v nevhodnou dobu," připustil Jiří Vejvoda.
Podobné chyby se už městská správa domů a bytů v loňském roce nedopustila v případě dalších oprav domů v centru Prachatic. „U domu v Solní ulici se dodavatelská firma snažila dokončit práce kompletně ještě před koncem roku. V plánu jsme měli podobné akce ještě například u čísel popisných 139 až 141, kde jsme ale práce zastavili a pokračujeme až v letošním roce. Původně byly smlouvy postaveny tak, aby práce byly hotovy do konce loňského roku," dodal Jiří Vejvoda s tím, že v loňském roce se stihla pouze vyměnit okna a provést hrubé úpravy fasád, mokrou cestou se loni opravy už nedělaly.
Nová střecha na domu č.p. 123 stála 562 tisíce korun, fasáda pak dalších 284 tisíc korun. „S opravami závad na fasádě nezačne firma dřív než po Slavnostech Zlaté stezky," ujistil jednatel MSDB Jiří Vejvoda.