Emil Kintzl nedávno oslavil 88. narozeniny a byl ve skvělé kondici. Bohužel v sobotu měl na sjezdovce v Kašperských Horách nehodu, kdy se srazil s dalším lyžařem a musel pro něj letět vrtulník. Následně ale přišla ta nejsmutnější zpráva. Zasáhla spousty lidí, kteří ho znali. Odešel tak velký milovník Šumavy, kterého všichni obdivovali pro jeho vitalitu, akčnost a dobré srdce. Pro mnohé byl legendou.

Šumava byla jeho životem. „Je to obrovská ztráta. Bude nám chybět. Člověk tak vitální, byť mu bylo 88 let. Emil Kintzl k Šumavě patřil, dokázal ji popularizovat v dobrém slova smyslu. Je neuvěřitelné, co pro Šumavu udělal a dokázal. Byť jsme v některých věcech nenacházeli společnou řeč, především v rámci zpřístupnění Šumavy, přesto si ho vedení Národního parku Šumava váží. Byl to ochránce přírody. Je to velmi smutné a velmi nás tato ztráta mrzí,“ řekl mluvčí NPŠ Jan Dvořák.

Emil Kintzl v Kašperských Horách.
Po srážce s lyžařem musel pro Emila Kintzla letět vrtulník, lidé mu drží palce

Velkou ztrátou bude také pro město Kašperské Hory, kde žil. „Je to smutné. Místo, které měl tak moc rád, tak tam skončil. Byla jsem možná poslední, možná jedna z posledních, kdo s ním v daný den mluvil, viděli jsme se právě na sjezdovce. S úsměvem si něco fotil, pochvaloval si, jak je hezký den,“ řekla starostka Bohuslava Bernardová, která rovněž připomněla, že právě Emil Kintzl kašperskohorskou sjezdovku s partou kamarádů rozjížděl. „Bude s námi dál i prostřednictvím seriálu  Policie Modrava, kde byl osobně jako komparz snad v každém díle,“ dodala starostka. Právě postava Emila Kintzla tam hraje jednu z hlavních postav, ale ztvárnil ho herec Ladislav Mrkvička.

Emil Kintzl ještě minulý týden pořádal závody v Kašperských Horách, kde Deníku sdělil, co by chtěl stihnout. Mnozí závodníci tam jeli právě kvůli němu, byl pro ně ikonou. „Těším se moc, hlavně na Emila, protože jeho vitalita a věk 88 let, to je pecka. Je to legenda,“ řekl Michal Fronk, který přijel z Domažlic. Velká rána to byla také pro Richarda Brože z projektu WeLovešumava, který s Emilem Kintzlem ještě v pátek v Železné Rudě pořádal přednášku. „Je to strašné. Šumava přišla o svoji součást. Emilův odkaz, který tady zanechal, bude žít s dalšími generacemi. Děkujeme za to, co pro Šumavu celý svůj dlouhý život dělal. Teď na něj čekají nebeské sjezdovky. Odpočívejte v pokoji a upřímnou soustrast rodině,“ vzkázal Brož.