VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po marmeládě z Prachatic měla porota „boule za ušima“, ocenila ji hvězdami

Prachatice – Když jako malá holka Jozefína Růžičková z Prachatic vařila marmelády s maminkou a sestrami, ani jí nenapadlo, že by je někdy mohla vyrábět na „kšeft“ a pro celý svět. To se stalo tak nějak samosebou až časem.

13.10.2017
SDÍLEJ:

Jozefína Růžičková z Prachatic boduje s marmeládami po celém světě.Foto: Kateřina Přibylová

U nich doma se džemy vařily vždycky. „Už jako dítě jsem pomáhala ovoce mýt nebo míchat,“ vzpomíná. Když se pustila do marmelád citrusových, musela to od začátku vyzkoušet sama. A to, že se to povedlo, je jasné z ocenění, které za poslední rok dokázala získat. Letos v březnu to byla dvojitá zlatá medaile ze soutěže World's Original Marmalade Awards. Tam u poroty bodovala marmeláda z červeného pomeranče se šípkem. Tu do soutěže poslala už s etiketou Rose Garden. „Jmenuji se Růžičková, proto se moje firma jmenuje v překladu růžová zahrada,“ vysvětlila Deníku původ názvu. Před několika týdny přišlo další ocenění, tentokrát to bylo v Great Taste Awards 2017, kde fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem získal tři hvězdy, nejvyšší možné ocenění ze soutěže.

Marmeládovou firmu vůbec neměla v plánu. „Myšlenka prodávat visela ve vzduchu až po oceněních v amatérské části soutěže domácností na citrusovém mistrovství světa v Anglii,“ popisuje paní Marmeláda z Prachatic, kam se přistěhovala za manželem, když se jim narodily děti. Z amatérské soutěže totiž získala cenné komentáře, co je dobré a co je třeba zlepšit. To ji „nakoplo“ a přihlásila se do stejné soutěže už pro profesionální prodejce.

A právě tehdy před mistrovstvím světa citrusových marmelád měla na přípravu pouhý víkend, a ta vítězná vznikla stylem: „Hm, co jemného bych mohla ještě ke krvavému pomeranči přidat…“ A byl to šípek.

Do Great Taste musela přihlásit výrobek, který už byl v prodeji, vybrala tedy tři. Fíkovo hruškový džem dostal tři hvězdy, džem šípek s vanilkou získal hvězdy dvě a borůvku s bezinkou, která získala jednu hvězdu, stejně jako klementinková marmeláda.

A právě tenhle džem chutná prý i manželovi. „Pravda, že on ho zkoušel naslano k sýru. Jako první řekl, že je fakt moc dobrý,“ vysvětlila s tím, že právě manžel a maminka jsou hned po Jozefíně Růžičkové hlavními ochutnavači. Maminka ale miluje úplně hořké chutě grepových marmelád nebo též ze sevillského pomeranče. „Škoda, že moji kluci, kterým je sedm a devět, džemům neholdují,“ říká.

Marmelády mají v hlavičce Made in Prachatice a v nabídce je zhruba padesát druhů. Velká část ingrediencí je zase z okolí Prachatic. „Máme štěstí, že jsme u Chelčic a Lhenic. Takže třešně, višně, švestky, hrušky či jablka na čatní mám místní,“ prozrazuje. Jahody nakupuje v Brozanech, meruňky a broskve z jižního Slovenska, kde má příbuzné. „A citrusy? Ty objednávám z BIO farmy ze Sicílie,“ říká.

Kombinace ovoce a chutí je jen a jen na Jozefíně Růžičkové. Prvním vodítkem bývá barva ovoce. „Když uvaříte červené a žluté ovoce dohromady, většinou vznikne nevábná hnědá barva. Proto míchám červené s červeným, a tak. Zbytek je o vyzkoušení kombinací a výsledné chuti,“ ujišťuje. Ona sama nechce hodnotit, která marmeláda z její dílny je pro ni nejlepší. Prý má jednou chuť na jahodovou a jindy zase na fíkovou. „Dělám je, aby chutnaly mně a je super, že si vedou výborně světě,“ doplňuje Jozefína s tím, že zároveň plní podmínky české legislativy. Dává ale méně cukru, než mají standardní marmelády. „Lidem bych poradila, aby se řídili chutí, nebáli se experimentovat a používali místní zralé ovoce, bylinky nebo koření,“ vysvětluje s tím, že konzervanty nejsou třeba. Když je zdravé ovoce, při zavařování se dbá na čistotu, sklenice jsou před naplněním vyvařené, není třeba konzervantů, cukr a pektin to zvládnou.

Autor: Jana Vandlíčková

13.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 23 904 Kč

Všeobecné sestry s osvědčením Všeobecná sestra s osvědčením. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 23904 kč, mzda max. 34674 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Žádosti spolu s životopisem zasílat na email:reditelka@domovseniorupt.cz nebo sekretariat@domovseniorupt.cz. Plat dle započitatelné praxe v oboru. Podnikové stravování. Jedná se o HPP poměr na dobu neurčitou. Bližší informace podá paní Stauberová Drahomíra DiS., tel.: 388 316 171, e-mail: sekretariat@domovseniorupt.cz popř. Bc. Lucie Šnajdrová - vrchní sestra tel.: 384 391744. Pracoviště: Domov seniorů mistra křišťana, Bavorská, č.p. 936, 383 01 Prachatice. Informace: Drahomíra Stauberová, +420 388 316 171.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 16 000 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pokojská pro 3* hotel v centru Šumavy, Personální strava, příjemné prostředí., Bližší podrobnosti podá Bc. Lucie Běželová na č.tel. 606 454 444.. Pracoviště: Uzeniny beta s.r.o.- hotel churáňov, Zadov, č.p. 13, 384 73 Stachy. Informace: Lucie Běželová, +420 607 464 444.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 15 000 Kč

Stavební truhláři truhlář. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Praxe min. 1 rok výhodou - možnost zaučení, Kontakt:, - Ferenčík Oto, tel.: 606778415, e-mail: oto.ferencik@otoelektro.eu. Pracoviště: Oto elektro s.r.o. - provozovna, Budějovická, č.p. 632, 384 51 Volary. Informace: Oto Ferenčík, +420 606 778 415.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 000 Kč

Obsluha lakovacích zařízení na povrchovou úpravu kovů a jiných materiálů Obsluha práškové lakovny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Příprava materiálu do výroby, montáž výrobků., Samostatnost, Praxe výhodou není podmínkou, vhodné pro zdravé osoby, řidičský, průkaz výhodou, ne podmínkou., Kontakt:, - Rusinová M., tel.: 721060260, e-mail: smc-metal@seznam.cz. Pracoviště: Smc metal s.r.o. - provozovna, 383 01 Prachatice. Informace: M. Rusinová, +420 721 060 260.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letošní ročník Vltavotýnských slavnosti, které se konaly ve dnech 20. a 21. července. Foto: Miroslav Bžoch
150

Slavnosti nabídly muzikál i koncert Debbi.

Po kopáčích vltavínů zůstávají kromě plastových lahví a kbelíků především nezasypané hluboké jámy a kolem nich hromady kluzkého jílu.

Vytěžit vltavíny? Některé obce jsou pro.

OBRAZEM: Připomněli 90 let od smrti dvou letců

Nové Kestřany - Desítky lidí si v pátek 20. července připomněly událost starou přesně 90 let, kdy se nedaleko Nových Kestřan (OÚ Štěkeň), ale už v katastru obce Kestřany na Písecku, zřítil vojenský letoun, ve kterém zahynuli při cvičném letu slovenský praporčík Viktor Hrivík a český poručík Josef Zetek.

Dřevorubci připravili dříví na zimu a našli svého krále

Hojná Voda – V Novohradských horách se sešli borci, kteří umí zacházet s pilou a sekerou.

EXKLUZIVNĚ V DENÍKU: Mistr korytárstva. Motorovka a pak ruce.

Holašovice – I když seděl Martin Kanáloš tak trochu mimo hlavní proud všech návštěvníků 21. ročníku Selských slavností v Holašovicích, přesto se kolem něj neustále tvořil hlouček zvědavců.

Linduška obsadil na ME 5. místo v triatlonu

Tartu - Na vynikající umístění dosáhl František Linduška (TCV Jindřichův Hradec) na evropském šampionátu ve sprintu. V estonském Tartu vybojoval 5. místo! Většinu závodu se přitom držel na medailových pozicích. Do elitní dvacítky pronikli i další čeští triatlonisté.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT