Od září se s ní totiž začnou nově setkávat žáci v montessori třídách, které jsou součástí této školy. „Bude to změna,“ přiznává Eva Šťastná.

Zkušená pedagožka se s montessori výukou podle svých slov setkala už před sedmnácti lety, kdy navštívila montessori třídy v Praze. „Tehdy se mi výuka hrozně líbila, ale spíše z pohledu rodiče. Překvapilo mě, jak velké nároky tu jsou totiž na vyučujícího,“ vysvětlila.

Už před dvěma lety měla možnost do montessori tříd přejít. „Jenže tehdy jsem měla pocit, že ještě nenastal správný čas. Když jsem byla oslovena podruhé, řekla jsem si, že to zkusím,“ popisuje. I když se teoreticky jedná jen o změnu mezi patry ve škole, z pohledu učitele jde o podstatný rozdíl. „Rozhodně nesdílím názor, že Montessori výuka je anarchie. To v žádném případě. Klade obrovské nároky na vyučujícího, ale i na žáka samotného a na rodiče, kteří jsou tu také hodně zapojení,“ říká k rozdílům, které vidí, Eva Šťastná se slovy, že už nyní se připravuje na to, že v podstatě bude muset odhodit vše, na co byla dvacet let zvyklá.

Montessori výuka je jiná například v týdenních plánech, které děti v montessori třídách plní. „Těším se,“ dodala.