Testování pendlerů každých 48 hodin potvrdila Prachatickému deníku Selma Keck z Okresního úřadu Freyung-Grafenau. „Nařízení platí od neděle 24. ledna a neexistují žádné výjimky,“ doplnila s tím, že možnosti výjimek například pro zaměstnance kritické infrastruktury úřad teprve zjišťuje. Častější testy platí pro ty pendlery, kteří dojíždějí za prací denně. „Těm, kdo se vracejí domů jednou za týden, stačí mít test při vstupu do Bavorska,“ vysvětlila Zuzana Vintrová z Asociace pendlerů ČR. Navíc v pátek ještě bavorský premiér nařízení upravil a testování se týká i těch, kteří už nemocí covid-19 prošli a měli vystavené potvrzení od hygieniků. „Test co osmačtyřicet hodin musejí mít prostě všichni pendleři, kteří denně dojíždějí do Bavorska za prací,“ řekla novinku předsedkyně asociace pendlerů. Výjimku nemají ani ti, kdo jsou již naočkovaní proti covid-19.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto.
Hygienici na jihu Čech zaznamenali velký úbytek aktuálních covidových případů

"Uděláme všechno pro to, abychom minimálně jeden test za pět dní našim občanům umožnili. Zbytek se podle ministerstva zahraničních věcí zavázala zajistit Spolková republika Německo,“ informoval na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něho bude třeba posílit kapacity testovacích míst v krajích sousedících s Bavorska i Saskem. Nemocnice v Prachaticích ale podle slov Michala Čarvaše, ředitele nemocnice, s rozšířením kapacity antigenního testování zatím nepočítá. Antigenní testy na jihu Čech o víkendu zajišťují nemocnice ve Strakonicích a Českých Budějovicích, ale pouze v sobotu dopoledne. V pátek 22. ledna kolem poledne byly strakonické termíny na nejbližší sobotu plné. Na poslední lednovou sobotu tam ještě několik termínů zbývalo. K testování do českobudějovické nemocnice bylo možné se objednat na sobotu mezi devátou a jedenáctou hodinou.

Antigenní testy na jihu Čech o víkendu zajišťují nemocnice ve Strakonicích a Českých Budějovicích, ale pouze v sobotu dopoledne. A sehnat volný termín je obtížné. Jediná záchrana pro pendlery tak je nechat se o víkendu otestovat na hraničním přechodu Strážný – Philippsreut, v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin.

Jediná záchrana pro pendlery tak je nechat se o víkendu otestovat na hraničním přechodu Strážný – Philippsreut, kde rozšířili možnost testování i na víkend. „Zkušebně na hraničním přechodu budou testovat již tento víkend, oba dny od deseti ráno do šesti hodin večer,“ řekla Zuzana Vintrová z Asociace pendlerů ČR. V pátek odpoledne zároveň nikdo neodpověděl na otázku kolik testů bude platit česká a kolik německá strana.

Senioři se přišli nechat naočkovat proti covidu-19 na českobudějovické výstaviště do Pavilonu T1.
Senioři se přišli nechat naočkovat na budějovické výstaviště

Pendleři z nařízení radost nemají. „Lidé jsou naštvaní,“ řekl Čech žijící v Bavorsku. „U nás pendleři docela křičí, ale neudělají s tím nic. A hlavně si uvědomují, že práci potřebují a stavět se na zadní nemá cenu, pokud tady chtějí pracovat dál. Já v Bavorsku žiji, takže je mi to zatím jedno,“ dodal. Mnozí z nich se ptají, jak si zajistí test ve chvíli, kdy pracují například ve třísměnném provozu. „Když se vracím z noční, nikde mi test neudělají,“ vysvětluje jeden z pendlerů, kteří dojíždějí do práce z Prachatic. Další si hledají bydlení poblíž práce, jiní uvažují o nemocenské.