Spekuluje o napojení Jiřího Caise nejen na vimperského podnikatele Martina Paštiku, který kandidoval jako dvojka za ODS v letošních komunálních volbách, ale také na Hlubokou nad Vltavou, potažmo na bývalého ředitele Správy Jiřího Mánka. Podle Jiřího Caise se jedná o účelovou kampaň spojenou právě s jeho kandidaturou na post místostarosty. „Pro Správu NP a CHKO Šumava dodává naše firma IT práce již od roku 2006, tedy za období, kdy Správu vedlo celkem pět ředitelů, a vždy se tak dělo na základě transparentních výběrových řízení,“ argumentuje Jiří Cais. Současně odmítá tvrzení, že by byl napojen na kohokoliv v Hluboké nad Vltavou. Fakt, že tam skutečně má jeho firma pronajaty kanceláře, je podle něho jen shoda okolností.

Negativní odezva vimperských voličů na sestavenou koalici a především na konkrétní osoby navržené do vedení města překvapila i současnou místostarostku Jaroslavu Martanovou, která jako lídr SNK-ED a jednoznačně nejúspěšnější kandidát v komunálních volbách, vedla se všemi subjekty zvolenými do nového zastupitelstva povolební jednání. „Tak negativní odezvu na osobu Jiřího Caise jsem vůbec neočekávala,“ připustila Jaroslava Martanová. Jak dále uvedla, na koaličních jednáních s koaličními partnery navrhovalo SNK-ED svého zástupce do rady města a řešily se dále návrhy na obsazení postu místostarosty. „My jsme akceptovali předložené návrhy,“ podotkla.

Podle lídra za ČSSD ve Vimperku Petra Bednarčíka, se jedná stále ještě o návrh. „Bude se o něm hlasovat, dokud to nebude potvrzeno a jasné, nebudu se k tomu vyjadřovat, všichni si pamatujeme, jaká situace byla po minulých volbách,“ dodal Petr Bednarčík. Tak docela překvapen návrhem na nové složení vedení města není. „Byla to jedna z možných variant,“ uvedl s tím, že ČSSD při povolebních jednáních svůj konkrétní návrh nepředložila. „Byli jsem na jednání pozváni pouze jednou a v podstatě se od nás ani nějaký návrh neočekával, spíše se od nás čekala reakce na možné složení radnice. Druhé kolo jednání, přestože bylo slíbeno v tomto týdnu, už se nekonalo,“ doplnil Petr Bednarčík s tím, že i takový je život. „My jsme deklarovali, že pro ČSSD není nikdo politický nepřítel a že společně budeme muset jednou vyjít, byť můžeme mít na určité věci odlišný názor,“ dodal.

Dlouhou životaschopnost aktuálnímu modelu ve vedení města Vimperk nedává v tuto chvíli ani Pavel Dvořák, vimperský lídr hnutí Jihočeši 2012. „Domníváme se, že toto koaliční uskupení neodpovídá volebním výsledkům,“ komentuje Pavel Dvořák výsledek koaličních jednání. Podobně jako ČSSD, také Jihočeši 2012 se s klubem SNK-ED Jaroslavy Martanové sešli pouze jednou. „Nenazval bych to snad ani jednáním, spíše to byla informativní schůzka. Pro nás je to velmi překvapující. Na stole nejsou žádné další návrhy,“ doplnil Pavel Dvořák k možnosti, že by se při ustavujícím jednání příští čtvrtek Jihočeši snažili získat alespoň posty ve výborech a komisích.

Informaci Pavla Dvořáka potvrzuje i Jaroslava Martanová. „Se zástupci Jihočechů 2012 jsme absolvovali v minulém týdnu jednu schůzku, na které jsme se věnovali průběhu předvolební kampaně.

Jihočeši předložili požadavek na místostarostu a dva členy rady města s tím, že se v dalším týdnu ještě jednou sejdeme. Jednu schůzku jsme měli i se zástupci ČSSD. Nicméně s ohledem na kampaň, která se rozjela kolem povolebních jednání, rozhodli jsme se zveřejnit dříve finální podobu obsazení míst na radnici, stejnou informaci od nás obdrželi také Jihočeši s tím, že jsme připraveni s nimi dál jednat o programových bodech pro příští čtyři roky,“ uvedla Jaroslava Martanová.

Hned na začátku povolebních jednání Jaroslava Martanová tvrdila, že by se neradi v dalších letech opírali o většinu pouhého jednoho hlasu. Aktuální uskupení stran, které nominovaly své zástupce do vedení města, by osobně nenazvala přímo koalicí. „Nepopírám, že jsme hledali podporu především u těch subjektů v zastupitelstvu, se kterými jsme se shodli v uplynulém volebním období. Nicméně věřím, že na řadě věcí, pokud jde o další vývoj ve Vimperku, se dokážeme shodnout i s dalšími subjekty napříč zastupitelstvem,“ doufá lídr SNK-ED.

Byť by tedy spolupráce čtyř subjektů neměla být dle slov místostarostky Vimperku podpořena vyloženě koaliční smlouvou, chystají se předložit zastupitelům jakési programové prohlášení. „Rozhodně chceme dát na papír naše priority a směr, kterým by se měl Vimperk další čtyři roky ubírat, a chceme, aby se k tomu vyjádřili všichni zastupitelé. Určitě nehodláme razit politiku, že čtyři subjekty se na něčem dohodnou a budou to z pozice síly uplatňovat,“ zdůraznila Jaroslava Martanová.