„Naše myšlenka nám nebyla vinou úředního šimla souzena,“ vysvětluje Václav Růžička. Prvním neúspěchem se manželé odradit nenechali.

Nakonec vznikla socha sv. Jakuba v nadživotní velikosti, kterou svýma zručnýma rukama vyřezala Edita Hrbková z Husince a charitativní projekt byl i přes počáteční neúspěch před pár týdny dokončen. Co na tom, že si manželé museli na šťastný konec si počkat dva roky.

Socha sv. Jakuba, který je označován za patrona poutníků, bojovníků či lékárníků, stojí v prachatickém Hospicu sv. Jana N. Neumanna. „Jsme moc rádi, že jsme ji právě do prachatického hospicu mohli věnovat,“ říkají Vendula a Václav Růžičkovi.

Nebyli ale sami, kdo se na celém charitativním projektu podíleli. „Měli jsme spoustu spřízněných duší s ochotou pomoci. Mnoho lidí přispělo finančně jiní zase materiálně. Dřevo, kmen dubu, na vyřezání sochy věnoval Josef Pešek. Dřevořezbářka Edita Hrbková kmenu dala tvář a figuru a finančně se podílely obce Malovice a Hracholusky,“ vysvětlují manželé Růžičkovi s tím, že jejich projekt podpořili lidé z Vodňan, Netolic, Malovic, Němčic i Prachatic. „Zvláštní poděkování za vstřícnost patří právě řediteli hospicu Robertu Hunešovi,“ uzavírají.