Prachatické památky dostanou ještě v letošním roce nové označení. Prachatický deník na to upozornil místostarosta města Robert Zeman.


Změna se podle vedení prachatické radnice týká patnácti objektů, které jsou už v současné době označeny. „Je tam ale pouze česky psaný text, což je pro turisty ve městě nevyhovující," vysvětlil změnu místostarosta. Doplnil, že radní návrh míst dvojjazyčné cedulky odsouhlasili už v březnu. Hned poté nechal městský úřad vypsat výběrové řízení. „Do něj se ale přihlásil pouze jediný zájemce, a to Josef Svoboda z Lužice," řekl Robert Zeman.


Zastupitelé následně poslední pondělní v červnu odsouhlasili uvolnění peněz z rozpočtu města. „Nové cedulky nás vyjdou na bezmála sto třicet sedm tisíc korun," doplnil místostarosta.


Tabulky, které označí místní památky, budou plastové se strojně rytým textem a znakem města. „Vzhledově jsou hodně podobné těm kovovým, které jsou u památek umístěny v současné době," popsal místostarosta novinku. Kromě českého popisu budou obsahovat také text v angličtině. „Angličtinu jsme vybrali jako nejznámější cizí jazyk," doplnil starosta Martin Malý s tím, že radní diskutovali také o tom, zda napsat text v němčině.

Označení
Popisné tabulky budou změněny na patnácti objektech ve městě. Tabulky budou z plastu s vyrytým textem a znakem města. Vyjdou na 136.716 korun.