Prachatickému deníku to potvrdil Jan Klimeš, místostarosta Prachatic. V místě, kde bývala zahrádka restaurace a parkovací místa je díra o průměru zhruba metr až do třímetrové hloubky. Sklepy pod náměstím jsou tři nad sebou. Něco podobného ale Prachatice už zažily. „Prohlubeň se objevila v místě, kde se před lety propadlo zásobovací nákladní auto pro tehdejší restauraci,“ vzpomněl Jan Klimeš. Přiznal, že dva dny před slavnostmi, jde o obrovskou komplikaci. „Okamžitě jsme zadali opravu tak, aby se slavnosti mohly konat. Prioritní je zajistit bezpečnost lidí,“ ujistil místostarosta. Najatá firma tak musí sklep pod Národním domem zajistit vzpěrami, zasypat kamením a případně i betonem. Odhadovat náklady na opravu zatím Jan Klimeš nedokáže. Peníze nejsou v tuto chvíli důležité, musíme udělat vše pro hladký průběh Slavností Zlaté stezky.

Vedení města zatím nezná důvod, proč se Velké náměstí propadlo. Odborník provádí průzkum. Jednou z možností je, že sklepní systém podemlela punkva, která teče od kláštera a je součástí středověkého odvodňovacího systému. Za vším může být i prasklé vodovodní potrubní na jiném místě ve městě.

Vedení prachatické radnice propadlé náměstí řeší do úterního (25. června) rána. Městští strážníci místo propadu okamžitě obehnali páskou. Jenže tu v noci něco strhal, a tak se ráno na parkovacích místech před Národním domem opět objevila zaparkovaná auta. "Bylo jen štěstí, že se nic nestalo," připustil místostarosta Jan Klimeš. Doplnil, že část sklepů už před lety nechávalo město zasypat. 

Na otázku, zda se do propadlé části budou lidé vůbec vkročit, zatím vedení prachatické radnice nezná odpověď. „Více řekneme ve čtvrtek, najatá stavební firma slíbila, že do té doby bude se zajišťovacími pracemi hotová,“ řekl Jan Klimeš.

Jak uvedla Věra Houšková, ředitelka prachatických Kulturních a informačních služeb, právě kolem místa, kde se propadlo náměstí, obvykle projíždí i kočár s hostem slavností. 

Lidé z ČEVAKu zároveň obcházejí další historické sklepy v centru, zda se problém nevyskytuje i jinde. Také patrájí, zda podemletí sklepení nemohl způsobit únik vody z prasklého vodovodního řadu. 

Zjišťujeme více.

Tři domy, ve kterých počítají majitelé škody,  vytopené sklepy, podmáčené trávníky a nepořádek. To všechno za sebou nechala voda, která protekla obcí Chlumany na Prachaticku v sobotu 22. června.
Chlumany vzala voda ze dvou stran