Jozefína Růžičková jen před pár dny rozšířila sbírku ocenění za marmelády a džemy vybraných chutí o dalších sedm medailí v soutěži World's Original Marmalade Awards. Její výrobky tak nasbíraly celkem již 103 medailí na různých mezinárodních kláních od roku 2016, kdy začala soutěžit v kategorii pro profesionály. Dlouhodobě nejúspěšnější jsou marmelády z červeného pomeranče, získaly totiž třiadvacet ocenění. „Letos jsem neměla moc velkou motivaci vůbec něco vařit, necítila jsem vnitřní potřebu něco obhajovat a na velkou kreativitu jsem na začátku roku neměla po nemoci náladu,“ přiznává držitelka prestižních ocenění Jozefína Růžičková.
Do letošního ročníku soutěže World’s Original Marmalade Awards poslala osm vzorků a je z toho sedm medailí, z toho dvě zlaté.
S téměř plným počtem
Jozefína Růžičková i tak odeslala tři úplné novinky, červený pomeranč s ginem, pomeranč s Aperolem a červený pomeranč s malinou. „Tam jsem přidala trošku svého malinového džemu bez peciček a kapku malinového likéru,“ prozrazuje recept na úspěch novinky.
World’s Original Marmalade Awards:
- jedno z nejprestižnějších světových klání svého druhu. Vše začalo v roce 2005 s cílem pomoci zachovat a rozvíjet jeden z nejvíc britských zvyků vůbec: vaření citrusové marmelády.
- Každoročně je do soutěže přihlášeno kolem 3 tisíc skleniček marmelády.
V kategorii marmelády se sníženým obsahem cukru získala ta vyrobená čistě z červených pomerančů 29 z 30 možných bodů, čímž si vysloužila zlatou medaili. „Do kategorie mohou být zařazeny pouze citrusové marmelády bez přidání dalších ingrediencí, takže je tam jen čistý červený pomeranč a pomeranč,“ upřesňuje pravidla soutěže Jozefína Růžičková. Také další oceněné marmelády mají nižší než standardní obsah cukru. Podle pravidel ale s přidáním další složky soutěžily v běžně sladkých kategoriích. „Marmelády vařím proto, aby všem chutnaly, nebyly příliš přeslazené a daly se považovat za součást vyváženého jídelníčku, ne aby za každou cenu vyhovovaly vkusu poroty,“ dodává Jozefína. I tak marmeláda s prostým názvem Pomeranč získala bronzové ocenění.
Aperol stříbrný, gin zlatý
O pouhý bod unikla zlatá medaile v kategorii Zajímavé příchutě nové marmeládě červený pomeranč s malinami, kde je chuť malin umocněná malinovým likérem. Zabodovaly také již dříve vymyšlené marmelády pomeranč s cejlonskou skořicí a pomeranč s chilli. I ty porotci ocenili stříbrem. Poslední dvě letošní novinky pomeranč s Aperolem a červený pomeranč s ginem soutěžili v kategorii marmelád s alkoholem. Marmeláda s příchutí Aperolu dostala stříbro, a ta s ginem zaujala porotu natolik, že umění Jozefíny Růžičkové z Prachatic ocenila zlatou plaketou.
Jozefína Růžičková je původní profesí ekonomka a mnoho let strávila v korporátní kanceláři. Pak se ale rozhodla pro radikální změnu a odstěhovala se na Šumavu, aby s přírodou za zády, mohla vařit kvalitní marmelády.
Klíč k úspěchu vidí v kvalitě vstupních, převážně lokálních surovin, poctivosti při zpracování i odvaze experimentovat s chutěmi a jejich kombinacemi, což se prachatické Paní Marmeládě daří.
V letošní soutěži získala 7 ocenění a celkově jich má 103.