„Vodu u nás v domě řešíme už zhruba rok. Ještě donedávna tekla rezavá, ale to bylo v případě studené. Teď pro změnu zase teplá smrdí," řekla Eva Klímová z Krumlovské ulice.

Teplou vodu do bytových domů dodává Tepelné hospodářství Prachatice. Technik Kamil Sedlecký připustil, že takové možnosti vědí a předem na ní upozornili, jak majitele objektů, tak obyvatele města prostřednictvím městských internetových stránek. Tepelné hospodářství Prachatice totiž provedlo v minulém týdnu čištění bojlerů ve výměníkových stanicích. Součástí čištění bojlerů je aplikace nového, antikorozního, ochranného nátěru, který zabraňuje negativnímu působení okolních vlivů na stěny bojlerů a vytváří tak prostředí, které brání dalšímu rozvoji koroze. Nepříjemným jevem po aplikaci nátěru může být krátkodobý zápach z teplé vody, který by měl po několika dnech zcela odeznít. „Jak samotný zápach, tak i antikorozní nátěr je pro zdraví neškodný a splňuje přísné hygienické požadavky pro styk s pitnou vodou," řekl Kamil Sedlecký.

'Je nezávadná,' řekl Kamil Sedlecký a potvrdil svá slova tím, že se napil.I tak ale vyhověl návrhu Prachatického deníku, aby Tepelné hospodářství odebralo vzorek teplé vody z domu v Krumlovské ulici a odeslalo ho na rozbor, zda je opravdu zdravotně nezávadný, jak deklaruje prodejce barvy. „Byl jsem v tom bytě osobně. Ano zapáchá. Vody jsem se ale napil. Věřím potvrzení, které máme od dodavatele, že je i po nátěru zůstává voda nezávadná," konstatoval. Připustil, že lidé s kojenci se ale oprávněně obávají o jejich zdraví.

Rozbor vzorku není nic jednoduchého, a vše museli zajistit zaměstnanci Tepelného hospodářství. S hygieničkou odebrali vodu do připravené nádoby a technik Petr Kolín ho téměř okamžitě odvezl na rozbor do laboratoře v Českých Budějovicích. „Pokud bychom to neudělali, hygienici by přišli vzorek vzít až příští středu. To už bude pozdě," vysvětlil Kamil Sedlecký. Řekl, že by rád měl výsledek testu ještě do Velikonoc. „Snad se povede, že nám výsledky řeknou ještě dnes," věří a dodal: „Jakmile je dostaneme, budeme obyvatele města informovat prostřednictvím Prachatického deníku."  Zaměstnanci Tepelného hospodářství udělali vše proto, aby uklidnili obyvatele města.

Ve čtvrtek kolem sedmé hodiny Kamil Sedlecký dostal informaci, že předběžné testy prokázaly nezávadnost teplé vody.

V sobotu kolem jedné hodiny odpoledně měl Kamil Sedlecký výsledek testu bakteriologického. Také ten je v pořádku. "Podle paní laborantky jsou všechny fekální testy v pořádku, výsledky jsou na nulových hodnotách," řekl. Stále ještě probíhají poslední testy na legionelu, které budou v úterý spolu s protokolem a vysvětlení výsledků jejich odborníkem. "Řekli mi, že každá voda má parametry trochu jiné, ta naše má vyšší pH a rozbor nám v úterý podrobně vysvětlí," doplnil technik Tepelného hospodářství s tím, že pro něj je důležité, že je vše v pořádku a voda je zdravotně nezávadná.

Nátěry na bojlerech muselo Tepelné hospodářství Prachatice provést už jen proto, že od dodavatele, tedy ČEVAKu, odebírá vodu, jejíž hodnoty nejsou úplně v normě, co se hodnot železa týká. To všem František Tomčány, vedoucí prachatického střediska ČEVAKu, odmítá: „Vodu dodáváme v normách, které jsou stanoveny."

Pokud jde o rezavou studenou vodu, neměla by se situace opakovat., František Tomčány vysvětlil, že se tak stávalo do doby, než došlo k opravě potrubí v ulicích U Stadionu v roce 2014 a Krumlovská v roce 2015. „Děláme vše proto, aby Prachatičtí měli vodu kvalitní. Pravidelně ji odkalujeme, a to nejen v těchto lokalitách, ale po celém městě třikrát v týdnu," řekl.

Zdeněk Rubeš, technik odboru komunálních služeb a dopravy Městského úřadu v Prachaticích, vysvětlil, že už před rokem město zajistilo, aby lidé dostávali vodu v té správné kvalitě. Nechalo udělat novou přípojku vody do výměníku v Krumlovské ulici. A protože ví, že problém se studenou vodou v Krumlovské ulici je, instalovalo také také filtry na vstupní rouře do výměníku. „Snažíme se maximálně eliminovat nečistoty, které ve vodě jsou," ujistil.