14:10 hodin - Z loupežného přepadení podezírají policisté třicetiletého muže ze Strakonicka. Momentálně je v cele předběžného zadržení a policisté budou žádat státního zástupce o jeho převezení do vazební věznice.

Policie také zveřejnila oficiální informace k případu. "Ve středu, krátce po půl jedenácté dopoledne, oznámila žena z Prachaticka, že na dveře jejího bytu zazvonil muž, který po ní chtěl peníze, a když odmítla, vtlačil jí do bytu násilím, vzal jí finanční hotovost, mobilní telefon a utekl. Žena také sdělila, že ji neznámý útočník v bytě zamkl a zalomil klíč, tudíž se nemůže dostat ven a potřebuje pomoc," uvedla ve zprávě policejní mluvčí Lenka Holická.

Na místo byla proto okamžiutě vyslána hlídka z obvodního oddělení Vimperk, městští strážníci, kriminalisté a hasiči, kteří byli připraveni pomoct při otevírání dveří, což nakonec nebylo potřeba, jelikož se jeden z policistů do bytu dostal oknem a podařilo se mu dveře otevřít zevnitř.

Žena uvedla policistům popis pachatele. "Vypověděla, že muž, který zazvonil u dveří jejího bytu je ve věku kolem pětatřiceti let, vysoký mezi 180 – 190 cm, štíhlé postavy, má černé krátké vlasy, na sobě měl tyrkysovou bundu a tmavé kalhoty. Informaci o podezřelém muži na útěku dostali všichni policisté v kraji a začalo pátrání, do něhož se zapojili i vimperští strážníci a asistenti prevence kriminality" dodává mluvčí Policie ČR.

V nočních hodinách se policistům na základě šetření, místní a osobní znalosti, podařilo vytipovat osobu podezřelého. "Ten se měl skrývat v jednom z bytů. Když zjistil, že ho policisté již mají v „merku" začal vyhrožovat sebevraždou. Na místo vyjeli policisté ze zásahové jednotky i s vyjednavačem, kterým se podařilo dostat do bytu, kde byl podezřelý zamčen, zpacifikovali ho a následně putoval do policejní cely," doplnila Lenka Holická s tím, že v následujících hodinách bude třicetiletému muži ze Strakonicka sděleno obvinění ze spáchání trestného činu loupeže. Napadená žena neutrpěla při útoku podezřelého zranění.

11:50 hodin - Stalo se tak na základě celodenního pátrání a nemalou měrou i práce asistentů prevence kriminality. Právě jim se díky kontaktům v romské komunitě podařilo nasměrovat pátrání ke zdárnému konci. Prachatickému deníku to potvrdil vrchní strážník Městské policie Vimperk Peter Macorlík. "Je to pro nás i pro asistenty obrovské zadostiučinění, že jejich působení ve Vimperku i mezi romskou komunitou má své důležité opodstatnění," zdůraznil Peter Macorlík s tím, že určité informace jsou schopni získat skutečně jen asistenti prevence. "Ii když s určitým poznatkem přišel i jeden ze strážníků, který měl v té době volno," dodal.

Podle informací, které se k případu objevily na sociální síti, nebyl pachatelem nikdo z místních obyvatel. "Díky skvělé práci kriminalistů, policistů, vimperských strážníků a asistentů prevence kriminality, kteří se společně podíleli na objasnění případu, byl pachatel loupežného přepadení, které se stalo včera v ulici Klostermannova, dopaden," uvádí se na sociální síti.

Pachatel údajně romské národnosti, který nebyl místní, byl dopaden ve večerních hodinách ve Steinbrenerově ulici jen několik metrů pod budovou městského úřadu. K jeho odhalení přispěla velkou měrou znalost místních poměrů a spolupráce místních Romů a asistentů prevence kriminality Vimperk. Dopadený pachatel byl zadržen a převezen k dalšímu vyšetřování.

Policie zatím k případu oficiální vyjádření neposkytla s odkazem, že se na případu stále pracuje a bližší podrobnosti z její strany budou k dispozici v odpoledních hodinách.