„Po vyčíslení všech škod na majetku obce požádalo vedení o poskytnutí dotace na pět komunikací. Dotace ve výši dvaceti pěti milionů korun nám byla schválena. Bohužel to bylo až ve druhé polovině září a musí být zúřadována do konce roku. Co vím od ostatních starostů, jsou i obce, které pořád ještě čekají na rozhodnutí o získání dotace," říká starostka Malovic Martina Bednářová.


Po schválení zastupitelstvem obce následovala výběrová řízení na jednotlivé komunikace. „A tak z důvodu zákonných lhůt realizace oprav započala až v polovině listopadu. V tuto chvíli už máme hotové povrchy u komunikací Krtely – Rábín a Rábín – Podeřiště. Stoky a krajnice budou dokončeny také v termínu. Náves v Podeřištích by měla dostat nový kabát koncem týdne a v tuto chvíli se dokončují obrubníky a obruby v obci Malovice, kde se opravuje celá náves. Od příštího týdne bude následovat asfaltování," popisuje starostka.


Jediná komunikace v Malovičkách se bude muset opravit až poté, co se vyreklamuje kanalizace v této obci. Vedení obce tudíž požádalo Ministerstvo dopravy o posun ukončení realizace díla. „A pevně věříme, že se tento posun uskuteční bez jakýchkoliv sankcí či snížení podílu dotace. Původní informace totiž byly takové, že kdo nedokáže zrealizovat opravu do konce roku bez ohledu na meteorologické podmínky, musí dotaci vrátit. U ostatních rozdělaných komunikací doufám a pevně věřím, že počasí ještě chvíli vydrží a že veškeré rozdělané práce řádně dokončíme. Je to totiž pro všechny žadatele a starosty obzvlášť složité takovýmto podmínkám vyhovět. Ve své praxi se bohužel neustále potkáváme se šibeničními termíny dokončení dotovaných akcí, což nás některé starosty nenechává klidně spát. Takže přeji všem, kteří zodpovědně pro své obce požádali o získání dotací, tak ať to všem vyjde," zakončila starostka.