Řidiči mají možná ještě dnes v živé paměti komplikace, které jim několik měsíců působily opravy silnic a několika mostů na Prachaticku v loňském roce. Mezi nimi byl i most ve Čkyni.


Jistým zadostiučiněním jim může být, že výsledek nezůstal tak docela bez povšimnutí. Minulý týden totiž právě za rekonstrukci mostu ve Čkyni získala Správa a údržba silnic Jihočeského kraje Cenu svazu průmyslu a dopravy ČR za Českou dopravní stavbu v soutěži, kterou vyhlašuje Ministerstvo dopravy ČR.


„Každé ocenění potěší. Ani jsme to nečekali, o to víc nás to těší," přiznal Jan Štícha, ředitel SÚS Jihočeského kraje. Pokud bych měl mluvit za celý Jihočeský kraj, ocenění by si podle jeho slov v posledních pěti letech zasloužila i rozsáhlá dopravní stavba na silnici II/145, a to přeložka silnice Husinec – Běleč. „To je podle mého názoru stavba, která výrazně pomohla zlepšení dopravní situace a byla i suverénně nejdražší a také velice náročná. I proto, že my řešíme spíše modernizace a rekonstrukce silničních staveb," konstatuje ředitel SÚS Jihočeského kraje. Mimochodem stavba přeložky by bývala mohla být ještě výraznější, pokud by došlo na původní plán, a to řešit související křižovatku jako mimoúrovňovou, případně od počátku tak, jak se nyní připravuje, a to jako okružní.


Rekonstrukci mostu ve Čkyni do soutěže přihlásila Správa a údržba silnic Jihočeského kraje. Není to ale jediné ocenění, které SÚS v uplynulých letech v soutěži získalo. „Zrovna se dívám na stěnu, kde visí ocenění ministerstva dopravy za mostní dílo roku 2011, a to byla rekonstrukce mostu nad přepadem rybníka Bezdrev. Vzhledem k zaměření na akce, které provádíme, jsme se do soutěží příliš nehlásili. V loňském roce jsme se poprvé hlásili s několika projekty do soutěže dopravní stavba roku, nicméně jsme neuspěli, takže cena za most ve Čkyni je po delší době ocenění za naši stavbu," doplnil Jan Štícha.