Zálezly – Od pondělí 6. října bude nejdéle do 15. října kompletně uzavřena komunikace III/14410 mezi obcí Zálezly a Dolní Nakvasovice. Podle zástupce prachatického závodu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martina Grožaje bude silnice z důvodu šíře a použité technologie uzavřena pro veškerou dopravu v celém úseku a v celé šíři. „Povrch tvoří stařičká penetrace v hodně špatném stavu, proto se bude provádět modernizace povrchu ve zhruba dvoukilometrovém úseku. Průměrná šíře vozovky nám neumožní provést úpravu po jednotlivých jízdních pruzích, proto je potřeba položit obrusnou vrstvu v celé šíři najednou,“ doplnil zástupce silničářů.

Zaplať Pán Bůh, že začnou o něco dříve, než přede dvěma roky, kdy sem navezli techniku a padnul jim do toho sníh. Takže teď už jen čekáme, kdy se do toho pustí, zrovna na začátku týdne jsem vydával povolení k přejezdu po obecních komunikacích,“ potvrdil starosta Zálezel Josef Kouba.

Ani fakt, že termín opravy se dostal do kolize s termínem konání komunálních voleb a v případě Zálezel i prvního kola voleb do Senátu parlamentu ČR, podle slov starosty neznamená zásadní překážku. „Problém by to pro voliče být neměl. Máme dva volební okrsky, jeden je přímo v Zálezlech a sem spadá osada Kovanín, ze které bude přístup normálně. Druhý okrsek máme v Setěchovicích, takže tam zase bez problémů dojedou voliči z Bolíkovic. Trochu složitější to tak budou mít jen komisaři v sobotu po ukončení hlasování a předání výsledků na statistiku, ale tak zkrátka pojedou po objízdné trase na obec a odtud už je bez problémů odvezu do Vimperku k předání,“ ubezpečil starosta, že průběh voleb narušený nebude. A dodal, že pokud by si měli lidé vybrat mezi volbami a novou cestou, nejspíše by jejich volba byla jasná.

Uzavírka silnice od Zálezel po Dolní Nakvasovice se nebude týkat průjezdu samotnými koncovými body. „Podle mého, stejně to nebude firma dělat v kuse najednou, ale po částech. Jestli začnou od Nakvasovic, do voleb se k Zálezlům nedostanou,“ zvažuje Josef Kouba.

Jeho domněnku o tom, že dlouho očekávaná modernizace zhruba dvoukilometrové spojnice mezi obcemi Dolní Nakvasovice a Zálezly volby nenaruší, potvrdil i Martin Grožaj. „Jak nám, jako investorovi, tak dodavateli je jasné, že není možné narušit stavbou průběh voleb, byť termíny jsme si nikdo nevybírali, jen se jim musíme přizpůsobit,“ ujistil Martin Grožaj s tím, že do Zálezel bude po dobu uzavírky vedena po vyznačené objízdné trase od Vlachova Březí přes Čkyni.

Podle slov starosty dva roky trvalo, než se poprvé sehnaly peníze, vyběhala povolení a navezly stroje. „Teď jsou tu další dva roky, přitom silnice je v dezolátním stavu a neskutečně trpí, jsou tam výtluky, záplaty, prostě tankodrom,“ konstatoval Josef Kouba.

Modernizace vyjde na částku kolem čtyř milionů korun a podle slov Martina Grožaje je hrazena z úspor za zimní údržbu uplynulého zimního období.